
Dišeča drevesca
Dišeča drevesca

Sestavine
- 300 g mehkega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička sveže zmletega ingverja
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- ščepec soli
- 1 žlička mandljeve arome
- 3 žlice mleka
- 480 g moke
beljakova glazura za okras
- 1 beljak
- sladkor v prahu

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 300 g mehkega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička sveže zmletega ingverja
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- ščepec soli
- 1 žlička mandljeve arome
- 3 žlice mleka
- 480 g moke
beljakova glazura za okras
- 1 beljak
- sladkor v prahu
Postopek
Maslo zmešamo s sladkorjem, začimbami, mandljevo aromo in mlekom v kremno zmes. Nato z rokami vgnetemo moko. Testo zavijemo v folijo in ga damo za nekaj ur v hladilnik. Testo razvaljamo 3 do 4 mm debelo in z modelčkom za kekse izrežemo drevesca. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 do 15 minut.
Glazuro pripravimo tako, da beljak zmešamo z metlico za sneg in med stalnim mešanjem dodamo toliko presejanega sladkorja v prahu, da dobimo precej čvrsto maso, ki pa jo še vedno lahko dobro brizgamo. Ohlajene kekse okrasimo z beljakovo glazuro.
Nasvet
Da bi se glazura lepo svetila, vmešamo vanjo dve do tri kapljice limonovega soka.