Kaj boste skuhali danes?
Dišeča drevesca
Dišeča drevesca
Sestavine
- 300 g mehkega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička sveže zmletega ingverja
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- ščepec soli
- 1 žlička mandljeve arome
- 3 žlice mleka
- 480 g moke
beljakova glazura za okras
- 1 beljak
- sladkor v prahu
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 300 g mehkega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička sveže zmletega ingverja
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- ščepec soli
- 1 žlička mandljeve arome
- 3 žlice mleka
- 480 g moke
beljakova glazura za okras
- 1 beljak
- sladkor v prahu
Postopek
Maslo zmešamo s sladkorjem, začimbami, mandljevo aromo in mlekom v kremno zmes. Nato z rokami vgnetemo moko. Testo zavijemo v folijo in ga damo za nekaj ur v hladilnik. Testo razvaljamo 3 do 4 mm debelo in z modelčkom za kekse izrežemo drevesca. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 do 15 minut.
Glazuro pripravimo tako, da beljak zmešamo z metlico za sneg in med stalnim mešanjem dodamo toliko presejanega sladkorja v prahu, da dobimo precej čvrsto maso, ki pa jo še vedno lahko dobro brizgamo. Ohlajene kekse okrasimo z beljakovo glazuro.
Nasvet
Da bi se glazura lepo svetila, vmešamo vanjo dve do tri kapljice limonovega soka.