Kaj boste skuhali danes?
Masa za palačinke
Masa za palačinke - rahle, tanke, slastne - je eden tistih osnovnih receptov, ki jih mora poznati vsak.
Masa za palačinke
Masa za palačinke - rahle, tanke, slastne - je eden tistih osnovnih receptov, ki jih mora poznati vsak.
Sestavine
- 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
- 250 g gladke moke
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
- ščep soli
- malo masla ali olja za ponev
Ko praznuje vino
Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.
Kako shraniti kaki, da lepo omedi
Spoznajte, kako pravilno shraniti kaki, da se lepo omehča in razvije svojo značilno, medeno sladkost.
Super ideje za martinovo pojedino v zadnjem hipu
Tudi v zadnjem hipu lahko pripravite pravo martinovo pojedino – okusno, domačo in brez zapletov. Zbrali smo nekaj idej, s katerimi boste navdušili goste.
Sestavine
- 5 dl mleka (ali 4 dl mleka in 1 dl vode)
- 250 g gladke moke
- 2 veliki ali 3 majhna jajca
- 1⁄2 žlice sladkorja (samo za sladke palačinke; za slane sladkor izpustimo)
- ščep soli
- malo masla ali olja za ponev
Postopek
V večji vrč ali skledo damo polovico mleka, vodo, moko, jajca, sladkor (če pečemo sladke palačinke) in sol. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato pustimo, da masa za palačinke pol ure počiva.
Ponev za palačinke segrejemo, v njej stopimo košček masla ali jo pokapamo z oljem. Iz mase spečemo tanke palačinke. Namažemo jih s poljubnim nadevom in postrežemo.
Nasvet
Masa za palačinke: Zakaj mora testo počivati?
Testo za palačinke naj počiva vsaj pol ure, lahko pa ga pripravimo celo dan prej in ga shranimo v hladilnik. V tem času se v moki razvijejo glutenske vezi, palačinke pa so zaradi tega mehkejše. Preden testo vlijemo v ponev, ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, in še enkrat temeljito premešamo.
Vam je ostalo kaj palačink?
Če palačinke ostanejo, jih zavijemo v aluminijasto ali prozorno kuhinjsko folijo in zamrznemo. Ko nam naslednjič zadišijo, jih odtajamo na sobni temperaturi in pogrejemo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku v rahlo nameščeni ponvi, čez katero položimo pokrovko. Prav take so kot sveže!