© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladna rulada s klementinami

Med prazniki sladica ne sme manjkati!

Čokoladna rulada s klementinami

Med prazniki sladica ne sme manjkati!

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
cokoladna-rulada-s-klementinami-_558x620_acf_cropped

Sestavine

čokoladna krema

  • 200 g temne čokolade

biskvit

  • 7 jajc
  • 200 g svetlega rjavega sladkorja
  • 3 žlice kakava
  • lupina in sok 1 neškropljene klementine*
  • kakav za posip papirja

smetanova krema s klementino

  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 dl kisle smetane ali crème fraîche
  • lupina 3 in sok 1 klementine

okras

  • 100 g sladkorja
  • 1 klementina
  • sladkor za povaljanje
  • zvezdice iz bele čokolade
  • srebrne kroglice
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

čokoladna krema

  • 200 g temne čokolade

biskvit

  • 7 jajc
  • 200 g svetlega rjavega sladkorja
  • 3 žlice kakava
  • lupina in sok 1 neškropljene klementine*
  • kakav za posip papirja

smetanova krema s klementino

  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 dl kisle smetane ali crème fraîche
  • lupina 3 in sok 1 klementine

okras

  • 100 g sladkorja
  • 1 klementina
  • sladkor za povaljanje
  • zvezdice iz bele čokolade
  • srebrne kroglice

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač, velik 37 x 25 cm, obložimo s papirjem za peko. Čokolado raztopimo nad soparo, nato pa jo odstavimo z ognja in ohladimo. Rumenjake ločimo od beljakov in jih stepemo s sladkorjem, da dobimo svetlo in gosto mešanico. Vmešamo kakav, čokolado ter lupino in sok klementine. Beljake stepemo v trden sneg in najprej eno tretjino vtepemo v rumenjakovo mešanico, nato previdno vmešamo še preostali sneg. Testo zlijemo v pekač, ga poravnamo in pečemo 16 minut, da postane biskvit trden na dotik.

2

Medtem z malo kakava posujemo en velik kos papirja za peko. Nanj zvrnemo pečen biskvit s papirjem za peko vred in vse skupaj zvijemo v rulado. Biskvit ohladimo; spečemo ga lahko tudi kakšen dan prej. Shranimo ga tako, da popolnoma ohlajenega zavijemo v kuhinjsko folijo.

3

Čokoladno kremo naredimo tako, da nad soparo raztopimo čokolado skupaj s smetano in sladkorjem. Ohladimo jo, da postane mešanica mazava. Tudi to lahko pripravimo kakšen dan prej, kremo shranimo v hladilniku, pred uporabo pa jo nekaj časa pustimo na sobni temperaturi.

4

Smetanovo kremo s klementino naredimo tako, da čvrsto stepemo obe smetani in jima dodamo sladkor ter lupino treh in sok ene klementine. Tudi to lahko pripravimo en dan prej in shranimo v hladilniku.

5

Okras naredimo tako, da damo sladkor v manjšo ponvico, ga raztopimo v 1 dl vode in počasi zavremo. Klementino olupimo, olupke narežemo na rezinice in jih damo v sirup. Kuhljamo 2 minuti, nato odstavimo z ognja in še 2 minuti pustimo v sirupu. Na delovno površino potresemo malo sladkorja, s penovko iz sirupa poberemo rezinice lupine in jih povaljamo v sladkorju. Pustimo, da se posušijo.

6

Zdaj rulado samo še sestavimo. Biskvit nežno odvijemo in odstranimo notranji papir. Navlažimo ga s sokom ene klementine in premažemo s tanko plastjo čokoladne kreme. To kremo premažemo z dvema tretjinama smetanove kreme (tretjino prihranimo za postrežbo) in rulado previdno zavijemo. Odrežemo ji nepravilne konce in damo na krožnik. Premažemo jo s preostalo čokoladno kremo, z lopatko dekorativno ponazorimo deblo in jo okrasimo z zvezdicami, kroglicami in sladkorno pomarančno lupino. Postrežemo s preostalo smetanovo kremo.

Nasvet

* Če ne moremo dobiti neškropljenih klementin, uporabimo lupino manjše pomaranče iz ekološke pridelave.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.