
Kaj boste skuhali danes?
Malinove sanje
Malinove sanje

Sestavine
testo
- 4 jajca
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl olja
- 1,25 dl vode
- 100 g gladke moke
- 100 g zmletih orehov
- 100 g zmletega maka
- 1 žlička pecilnega praška
krema
- 500 g malin
- 100 g sladkorja
- 1,25 dl kisle smetane
- ščepec vaniljevega sladkorja
- 7 listov želatine
- 5 žlic marelične marmelade za premaz
- 200 g čokolade za kuhanje in 100 g kokosove masti za čokoladno glazuro

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

To italijansko jed s krompirjem in sirom obožujejo čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl olja
- 1,25 dl vode
- 100 g gladke moke
- 100 g zmletih orehov
- 100 g zmletega maka
- 1 žlička pecilnega praška
krema
- 500 g malin
- 100 g sladkorja
- 1,25 dl kisle smetane
- ščepec vaniljevega sladkorja
- 7 listov želatine
- 5 žlic marelične marmelade za premaz
- 200 g čokolade za kuhanje in 100 g kokosove masti za čokoladno glazuro
Postopek
Jajca penasto zmešamo s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Počasi dodajamo olje in vodo ter mešamo toliko časa, da dobimo penasto maso. Moko zmešamo z orehi, makom in pecilnim praškom ter vmešamo v jajčno maso. Biskvitno maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 160 do 170 °C približno 30 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se biskvit ohladi.
Medtem pripravimo kremo. Maline zmešamo v kašo (če uporabimo zamrznjene, jih nekoliko odcedimo), dodamo sladkor in zmešamo. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladko smetano čvrsto stepemo s ščepcem vaniljevega sladkorja. Kislo smetano gladko zmešamo in jo vmešamo v sladko smetano. V kozici na nizkem ognju (ali v mikrovalovni pečici) stopimo dobro ožeto želatino in jo z malinovo kašo vmešamo v smetanovo zmes.
Ohlajeno biskvitno podlago namažemo z marelično marmelado in nanjo porazdelimo pripravljeno kremo. Sladico pokrijemo in postavimo v hladilnik za 3 ure, lahko tudi čez noč, da se krema strdi. Strjeno kremo prevlečemo s čokoladno glazuro, ki jo pripravimo tako, da čokolado nad vodno kopeljo stopimo s kokosovo mastjo. Ko se glazura strdi, sladico narežemo na kocke in jo okrasimo s čokoladnimi mrvicami in svežimi malinami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hruška lepe Helene
Prge (tepke) v kisu
Recept, s katerim ohranjamo pestro domačo kulinarično tradicijo
Hruška s snežno kapo
Poletne sladoledne kupe s sadjem
Poletno sadje je kot nalašč za bogato obložene sladoledne kupe