© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti

Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti

Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
malinova šarlota

Sestavine

biskvitni piškoti (savoiardi)

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 60 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 75 g gladke moke
  • 2 žlici vode
  • 80 g naribanih neolupljenih mandljev
  • ščepec soli

vaniljeva krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 rumenjaki
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 300 g malin
  • kristalni sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip
  • malinova omaka za okras
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

biskvitni piškoti (savoiardi)

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 60 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 75 g gladke moke
  • 2 žlici vode
  • 80 g naribanih neolupljenih mandljev
  • ščepec soli

vaniljeva krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 rumenjaki
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 300 g malin
  • kristalni sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip
  • malinova omaka za okras

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo z 2 žlicama tople vode, sladkorjem v prahu in soljo. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo maso. Na koncu vmešamo še presejano moko in mandlje.

2

Maso napolnimo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom. Na pekač nabrizgamo 12 cm dolge in 3 cm široke piškote. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in pečemo 15 do 20 minut. Še tople piškote poberemo s pekača in pustimo, da se ohladijo.

3

Za kremo zavremo mleko z vaniljevim strokom, ki smo ga vzdolžno prerezali. Na blagem ognju pustimo 10 minut, nato pa vaniljev strok odstranimo. Rumenjake penasto zmešamo s kristalnim sladkorjem in vmešamo vroče mleko. Maso na blagem ognju med mešanjem segrevamo toliko časa, da dobimo pudingu podobno zmes. Potem omake ne kuhamo več. Ohladimo jo v posodi s hladno vodo (približno 20 °C). Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v topli vaniljevi kremi.

šarlota
4

Maline operemo in dobro odcedimo. Polkroglast model s prostornino 1,5 litra obložimo najprej s prozorno folijo, nato pa s piškoti. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo previdno vmešamo v kremo, preden se ta strdi. Maline povaljamo v kristalnem sladkorju. Nekaj piškotov razrežemo na drobne kocke in jih izmenoma s kremo in malinami napolnimo v model; zaključimo s plastjo piškotov.

šarlota
5

Model pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik. Šarloto zvrnemo iz modla in folijo previdno odstranimo. Okrasimo jo z malinovo omako. Malinovo šarloto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.