© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti

Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti

Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
malinova šarlota

Sestavine

biskvitni piškoti (savoiardi)

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 60 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 75 g gladke moke
  • 2 žlici vode
  • 80 g naribanih neolupljenih mandljev
  • ščepec soli

vaniljeva krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 rumenjaki
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 300 g malin
  • kristalni sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip
  • malinova omaka za okras

Sestavine

biskvitni piškoti (savoiardi)

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 60 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 75 g gladke moke
  • 2 žlici vode
  • 80 g naribanih neolupljenih mandljev
  • ščepec soli

vaniljeva krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 rumenjaki
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 300 g malin
  • kristalni sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip
  • malinova omaka za okras

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo z 2 žlicama tople vode, sladkorjem v prahu in soljo. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo maso. Na koncu vmešamo še presejano moko in mandlje.

2

Maso napolnimo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom. Na pekač nabrizgamo 12 cm dolge in 3 cm široke piškote. Potresemo jih s sladkorjem v prahu in pečemo 15 do 20 minut. Še tople piškote poberemo s pekača in pustimo, da se ohladijo.

3

Za kremo zavremo mleko z vaniljevim strokom, ki smo ga vzdolžno prerezali. Na blagem ognju pustimo 10 minut, nato pa vaniljev strok odstranimo. Rumenjake penasto zmešamo s kristalnim sladkorjem in vmešamo vroče mleko. Maso na blagem ognju med mešanjem segrevamo toliko časa, da dobimo pudingu podobno zmes. Potem omake ne kuhamo več. Ohladimo jo v posodi s hladno vodo (približno 20 °C). Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v topli vaniljevi kremi.

šarlota
4

Maline operemo in dobro odcedimo. Polkroglast model s prostornino 1,5 litra obložimo najprej s prozorno folijo, nato pa s piškoti. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo previdno vmešamo v kremo, preden se ta strdi. Maline povaljamo v kristalnem sladkorju. Nekaj piškotov razrežemo na drobne kocke in jih izmenoma s kremo in malinami napolnimo v model; zaključimo s plastjo piškotov.

šarlota
5

Model pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik. Šarloto zvrnemo iz modla in folijo previdno odstranimo. Okrasimo jo z malinovo omako. Malinovo šarloto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.

Priljubljeni recepti

Blitvini zvitki z lisičkami, kapesantami in žafranovo omako

Elegantna predjed iz gozda in morja

40 min
Enostavno

Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa

Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.

45 min
Enostavno

Svinjske zarebrnice z rabarbaro in žiti

Rabarbara se odlično obnese v sladkih in slanih jedeh

40 min
Enostavno

Frika

Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira (tolminc oziroma montasio).

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.