Kaj boste skuhali danes?
Polžki s sirom in pestom
Polžki s sirom in pestom
Sestavine
- 450 g ostre bele moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- sol
- 2 žlici oljčnega olja
- 150 g svežega pesta
- 240 g polsušenih paradižnikov
- 100 g naribane mocarele (po možnosti kupimo že naribano, ki je bolj suha)
- 50 g naribanega parmezana
- pest listkov bazilike
- ostra bela moka za posip
- oljčno olje za pokapanje
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 450 g ostre bele moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- sol
- 2 žlici oljčnega olja
- 150 g svežega pesta
- 240 g polsušenih paradižnikov
- 100 g naribane mocarele (po možnosti kupimo že naribano, ki je bolj suha)
- 50 g naribanega parmezana
- pest listkov bazilike
- ostra bela moka za posip
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Moko, kvas, sladkor in žličko drobne soli zmešamo v veliki skledi ali v posodi multipraktika. Odmerimo 3 dl tople vode in je približno 2,8 dl prilijemo moki skupaj z oljčnim oljem. Mešamo, da se sestavine začnejo sprijemati v testo. Če je testo presuho, dodamo še preostalo vodo. Nato testo 10 minut z rokami gnetemo na pomokani delovni površini ali 5 minut pri srednji hitrosti v multipraktiku. Testo je pripravljeno, ko je mehko in prožno. Skledo očistimo in vanjo nakapamo nekaj olja. Testo položimo v skledo in ga v njej obračamo, da se z vseh strani obda z oljem. Nato ga pokrijemo z naoljeno folijo in postavimo na toplo, da naraste na dvojno prostornino – traja od ene do tri ure, odvisno od sobne temperature.
Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo odkrijemo in po njem nekajkrat udarimo s pestjo, da se znebimo zračnih mehurčkov. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino, in če je lepljivo, ga rahlo pomokamo tudi po vrhu. Testo razvaljamo v pravokotnik, velik približno 40 x 30 cm, in ga premažemo s pestom. Paradižnik grobo nasekljamo (če je vložen, ga tudi odcedimo) in razporedimo po pestu. Naribano mocarelo, nariban parmezan in listke bazilike razporedimo po paradižnikih. Testo zvijemo po dolžini, da dobimo dolgo klobaso.
Zvito testo z ostrim nožem razrežemo na 12 enakih kosov. Zvitke polagamo na pekač s prerezano stranjo navzgor. Končni del vsakega zvitka naj bo obrnjen proti sredini, da se med peko ne odvijejo. Med njimi naj bo malo prostora, ker vzhajajo in se bodo dotaknili. Nato jih ohlapno pokrijemo z naoljeno prosojno folijo in pustimo, da 30 do 60 minut vzhajajo in spet skoraj podvojijo prostornino. Pečico segrejemo na 200 °C.
Ko z vitki narastejo, jih odkrijemo in postavimo v srednji del pečice. Pečemo jih 35 do 40 minut, da se zlato rjavo zapečejo in je sredica videti suha. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se vsaj 10 minut ohlajajo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolač z jagodičjem in kislo smetano
Solata iz divjega riža, koromača in pomaranč
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!
Juha iz prekajene krače in suhega graha
Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.