© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Žafranov mini šarkelj

Žafran se odlično obnese tudi v slaščicah!

Žafranov mini šarkelj

Žafran se odlično obnese tudi v slaščicah!

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 mini šarkljev
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mini-Safran-Guglhupf

Sestavine

  • 150 g masla
  • 100 g marcipana
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • sredica 1 vaniljevega stroka
  • 15 žafranovih nitk (prejšnji dan jih namočimo v 3 žlicah vode)
  • 8 jajc
  • 100 g mandljev (blanširanih in drobno zmletih)
  • 100 g biskvitnih drobtin
  • ščepec soli
  • maslo za modelčke
  • marelična marmelada za premaz
  • praženi mandljevi lističi za okras
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Sestavine

  • 150 g masla
  • 100 g marcipana
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • sredica 1 vaniljevega stroka
  • 15 žafranovih nitk (prejšnji dan jih namočimo v 3 žlicah vode)
  • 8 jajc
  • 100 g mandljev (blanširanih in drobno zmletih)
  • 100 g biskvitnih drobtin
  • ščepec soli
  • maslo za modelčke
  • marelična marmelada za premaz
  • praženi mandljevi lističi za okras

Postopek

1

Modelčke za šarkelj namažemo z maslom in jih postavimo na hladno.

2

Maslo nekoliko zmehčamo in ga damo v posodo za stepanje. Dodamo marcipan, dve tretjini kristalnega sladkorja, vaniljev sladkor in sredico vaniljevega stroka ter žafranove nitke skupaj z vodo, v kateri so se namakale. Sestavine penasto stepemo.

3

Rumenjake ločimo od beljakov in rumenjake postopoma vmešamo v masleno zmes. Beljake stepemo s soljo v trd sneg in ga izmenično z mandlji in drobtinami vmešamo v zmes. Maso za šarkelj napolnimo v pripravljene modelčke in pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno pol ure.

4

Pečene šarklje zvrnemo iz modelčkov in takoj premažemo z marmelado. Ko se nekoliko posušijo, jih potresemo s praženimi mandljevimi lističi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.