
Žafranov mini šarkelj
Žafran se odlično obnese tudi v slaščicah!
Žafranov mini šarkelj
Žafran se odlično obnese tudi v slaščicah!

Sestavine
- 150 g masla
- 100 g marcipana
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 15 žafranovih nitk (prejšnji dan jih namočimo v 3 žlicah vode)
- 8 jajc
- 100 g mandljev (blanširanih in drobno zmletih)
- 100 g biskvitnih drobtin
- ščepec soli
- maslo za modelčke
- marelična marmelada za premaz
- praženi mandljevi lističi za okras

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 150 g masla
- 100 g marcipana
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 15 žafranovih nitk (prejšnji dan jih namočimo v 3 žlicah vode)
- 8 jajc
- 100 g mandljev (blanširanih in drobno zmletih)
- 100 g biskvitnih drobtin
- ščepec soli
- maslo za modelčke
- marelična marmelada za premaz
- praženi mandljevi lističi za okras
Postopek
Modelčke za šarkelj namažemo z maslom in jih postavimo na hladno.
Maslo nekoliko zmehčamo in ga damo v posodo za stepanje. Dodamo marcipan, dve tretjini kristalnega sladkorja, vaniljev sladkor in sredico vaniljevega stroka ter žafranove nitke skupaj z vodo, v kateri so se namakale. Sestavine penasto stepemo.
Rumenjake ločimo od beljakov in rumenjake postopoma vmešamo v masleno zmes. Beljake stepemo s soljo v trd sneg in ga izmenično z mandlji in drobtinami vmešamo v zmes. Maso za šarkelj napolnimo v pripravljene modelčke in pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno pol ure.
Pečene šarklje zvrnemo iz modelčkov in takoj premažemo z marmelado. Ko se nekoliko posušijo, jih potresemo s praženimi mandljevimi lističi.