
Kaj boste skuhali danes?
Lososovi takosi z limetinim prelivom
Slastni takosi, ki skrivajo v sebi polno svežine.
Lososovi takosi z limetinim prelivom
Slastni takosi, ki skrivajo v sebi polno svežine.

Sestavine
- oljčno olje za folijo
- 500 g lososovega fileja
- 8 majhnih mehkih koruznih tortilj
- naribana lupinica in sok 2 bio limet
- 200 g navadnega jogurta
- sol in poper
- 2 zrela avokada
- 10 češnjevih paradižnikov
- 1 majhen rdeč čili (po želji)
- nekaj vejic koriandra (po želji)

Ponarejena pašticada, ki jo bodo otroci oboževali
V tokratni kuharski oddaji Kvarnerke na Aktual TV je voditeljica Maja Škufca kuhalnico prepustila posebni gostji – Meliti Maslak iz Reke.


Tri jesenske sladice, ki bodo na meniju še ta teden
Poletje nas je razvajalo s svežino, a tudi jesenski okusi niso kar tako. Jabolka, hruške in slive smo skrili v jesenske sladice, ki prepričajo z aromo in izgledom.
Sestavine
- oljčno olje za folijo
- 500 g lososovega fileja
- 8 majhnih mehkih koruznih tortilj
- naribana lupinica in sok 2 bio limet
- 200 g navadnega jogurta
- sol in poper
- 2 zrela avokada
- 10 češnjevih paradižnikov
- 1 majhen rdeč čili (po želji)
- nekaj vejic koriandra (po želji)
Postopek
Odrežemo dovolj velik kos aluminijaste folije, da bomo vanj lahko zavili lososa, in ga premažemo z oljem. Nanj položimo lososa, ga solimo in popramo, posujemo z malo limetine lupinice in pokapamo z nekaj limetinega soka. Folijo preganemo čez lososa, tako da konca na vrhu združimo in naredimo »ročaj«, da zavitek lahko dvignemo.
Zakurimo žar in počakamo, da oglje zažari in dobi pepelnato oblogo. Rešetka mora biti visoko nad ogljem. Nanjo položimo zavitek z lososom in ga pečemo 10 minut, nato folijo odpremo in preverimo. Losos mora biti neprozoren – če še ni, folijo spet zapremo in nadaljujemo s peko.
Medtem olupimo avokado in ga narežemo na kocke. Češnjeve paradižnike razpolovimo. Če imamo čili, mu odstranimo semena in ga narežemo na rezinice. Koriander grobo nasekljamo.
Tortilje zavijemo v aluminijasto folijo in jih pogrejemo ob strani žara. V jogurt vmešamo preostalo limetino lupinico in sok, solimo in popramo. Ko je losos pečen, odpremo folijo in ga natrgamo na koščke. Tortilje, lososa, avokado, paradižnik, čili, jogurtovo omako in koriander postrežemo ločeno, da si gostje sestavijo takose sami in po svojem okusu. Prtički so obvezni.
Losos
Namesto velikega kosa lososovega fileja lahko uporabimo štiri porcijske kose – položimo jih drugega ob drugega, da se pečejo enako dolgo kot velik kos.
Zraven se prileže salsa
K takosom lahko postrežemo paradižnikovo salso, ki ji dodamo še drobno narezan čili, če imajo odrasli ali starejši otroci radi nekaj ostrine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake