Kaj boste skuhali danes?
Som s kostanjem in šipkovo omako
Som s kostanjem in šipkovo omako
Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu
Postopek
Ribji file razrežemo na štiri kose, rahlo začinimo s poprom in v teflonski ponvi samo na kožni strani steklasto spečemo. Pečemo na oljčnem olju približno 5 minut. Po 2 do 3 minutah pečenja dodamo zelišča in kostanj. Ribe posolimo z morsko soljo, potem pa na toplem prihranimo.
Sedaj pripravimo omako. S šipka odstranimo cvetne nastavke. Na oljčnem olju podušimo drobno narezano čebulo in šipek ter dolijemo pol litra vode. Šipku dodamo žlico na drobne kocke narezane zelene in zeliščni šopek. Kuhljamo pol ure, nato zelišča odstranimo. Šipkovo maso zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo drobno nasekljan česen in nasekljane lističe origana ter omako začinimo z limonovim sokom, soljo, čilijem in medom.
Ribje fileje ponudimo s kostanjem in pripravljeno šipkovo omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Polnjene paprike po mediteransko
Pečena piščančja stegna z limono, origanom in krompirjem
Samo 10 minut dela (in 1 ura čakanja) za slastno piščančje kosilo iz enega pekača