
Som s kostanjem in šipkovo omako
Som s kostanjem in šipkovo omako

Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.
Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu
Postopek
Ribji file razrežemo na štiri kose, rahlo začinimo s poprom in v teflonski ponvi samo na kožni strani steklasto spečemo. Pečemo na oljčnem olju približno 5 minut. Po 2 do 3 minutah pečenja dodamo zelišča in kostanj. Ribe posolimo z morsko soljo, potem pa na toplem prihranimo.
Sedaj pripravimo omako. S šipka odstranimo cvetne nastavke. Na oljčnem olju podušimo drobno narezano čebulo in šipek ter dolijemo pol litra vode. Šipku dodamo žlico na drobne kocke narezane zelene in zeliščni šopek. Kuhljamo pol ure, nato zelišča odstranimo. Šipkovo maso zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo drobno nasekljan česen in nasekljane lističe origana ter omako začinimo z limonovim sokom, soljo, čilijem in medom.
Ribje fileje ponudimo s kostanjem in pripravljeno šipkovo omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Črna sipina rižota s paradižnikom
Cheesecake z muskovadom, lešniki in robidnicami
Je ostalo še kaj prostora za slasten cheesecake?
Skuše na žaru s prelivom iz ingverja, čilija in limete
Skuše so krasne modre ribe, ki pa potrebujejo nekaj kisline, da zasijejo. Odlične so na žaru - naj bodo tokrat z azijskim pridihom.
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom