
Som s kostanjem in šipkovo omako
Som s kostanjem in šipkovo omako

Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 600 g somovega fileja
- groba morska sol
- poper
- oljčno olje
- po 1 timijanova in rožmarinova vejica
- 12 kuhanih in olupljenih kostanjev
omaka
- 150 g šipka
- 1 drobna čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- košček gomoljne zelene
- zeliščni šopek
- 1 strok česna
- 1 žlička nasekljanih lističev origana
- sok ½ limone
- sol
- noževa konica čilija v prahu
- 1 žlička medu
Postopek
Ribji file razrežemo na štiri kose, rahlo začinimo s poprom in v teflonski ponvi samo na kožni strani steklasto spečemo. Pečemo na oljčnem olju približno 5 minut. Po 2 do 3 minutah pečenja dodamo zelišča in kostanj. Ribe posolimo z morsko soljo, potem pa na toplem prihranimo.
Sedaj pripravimo omako. S šipka odstranimo cvetne nastavke. Na oljčnem olju podušimo drobno narezano čebulo in šipek ter dolijemo pol litra vode. Šipku dodamo žlico na drobne kocke narezane zelene in zeliščni šopek. Kuhljamo pol ure, nato zelišča odstranimo. Šipkovo maso zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo drobno nasekljan česen in nasekljane lističe origana ter omako začinimo z limonovim sokom, soljo, čilijem in medom.
Ribje fileje ponudimo s kostanjem in pripravljeno šipkovo omako.