© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita z jajčnim nadevom

Sladka pita

Pita z jajčnim nadevom

Sladka pita

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita-z-jajcnim-nadevom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 300 g krhkega testa*
  • 125 g kandirane pomarančne lupinice
  • 60 g praženih lešnikov
  • 2 veliki jajci
  • 2 velika rumenjaka
  • 175 g sladkorja
  • 175 g tekočega masla
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 300 g krhkega testa*
  • 125 g kandirane pomarančne lupinice
  • 60 g praženih lešnikov
  • 2 veliki jajci
  • 2 velika rumenjaka
  • 175 g sladkorja
  • 175 g tekočega masla
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo vstavimo pekač, da se med segrevanjem pečice segreje.

2

Kandirano lupinico in lešnike nasekljamo. Model za pito premera 23 cm obložimo z razvaljanim krhkim testom in ga posujemo z nasekljanimi lešniki in lupinico. V posodi stepemo jajci, rumenjaka, sladkor in maslo ter mešanico vlijemo v model, obložen s testom. Prestavimo na segret pekač v pečici in pečemo 35 do 40 minut. Pito ponudimo še toplo, samo ali s stepeno sladko smetano.

Nasvet

Nadev se mora po vrhu zlato zapeči, a ne preveč, zato pito po 30 minutah v pečici skrbno spremljamo. Nadev nekoliko naraste, toda ponovno upade, ko pito vzamemo iz pečice in jo prestavimo na postrežni krožnik, kar je značilno za tovrstne jajčne nadeve. Če je nadev v središču pite nekoliko tekoč, nikar ne skrbimo – tekstura pite je stvar osebnega okusa. Lahko jo jemo tudi hladno, a najboljša je, ko je še topla!

Nasvet

* Krhko testo lahko kupimo ali pa ga pripravimo sami: potrebujemo 180 g moke, 90 g hladnega masla, narezanega na koščke, 60 g sladkorja v prahu, eno jajce, ščep soli in zavojček vaniljevega sladkorja. Vse sestavine na delovni površini zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo in za 2 uri postavimo v hladilnik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.