© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita z jajčnim nadevom

Sladka pita

Pita z jajčnim nadevom

Sladka pita

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita-z-jajcnim-nadevom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 300 g krhkega testa*
  • 125 g kandirane pomarančne lupinice
  • 60 g praženih lešnikov
  • 2 veliki jajci
  • 2 velika rumenjaka
  • 175 g sladkorja
  • 175 g tekočega masla
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 300 g krhkega testa*
  • 125 g kandirane pomarančne lupinice
  • 60 g praženih lešnikov
  • 2 veliki jajci
  • 2 velika rumenjaka
  • 175 g sladkorja
  • 175 g tekočega masla
  • stepena sladka smetana, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo vstavimo pekač, da se med segrevanjem pečice segreje.

2

Kandirano lupinico in lešnike nasekljamo. Model za pito premera 23 cm obložimo z razvaljanim krhkim testom in ga posujemo z nasekljanimi lešniki in lupinico. V posodi stepemo jajci, rumenjaka, sladkor in maslo ter mešanico vlijemo v model, obložen s testom. Prestavimo na segret pekač v pečici in pečemo 35 do 40 minut. Pito ponudimo še toplo, samo ali s stepeno sladko smetano.

Nasvet

Nadev se mora po vrhu zlato zapeči, a ne preveč, zato pito po 30 minutah v pečici skrbno spremljamo. Nadev nekoliko naraste, toda ponovno upade, ko pito vzamemo iz pečice in jo prestavimo na postrežni krožnik, kar je značilno za tovrstne jajčne nadeve. Če je nadev v središču pite nekoliko tekoč, nikar ne skrbimo – tekstura pite je stvar osebnega okusa. Lahko jo jemo tudi hladno, a najboljša je, ko je še topla!

Nasvet

* Krhko testo lahko kupimo ali pa ga pripravimo sami: potrebujemo 180 g moke, 90 g hladnega masla, narezanega na koščke, 60 g sladkorja v prahu, eno jajce, ščep soli in zavojček vaniljevega sladkorja. Vse sestavine na delovni površini zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo in za 2 uri postavimo v hladilnik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.