Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 300 g krhkega testa*
- 125 g kandirane pomarančne lupinice
- 60 g praženih lešnikov
- 2 veliki jajci
- 2 velika rumenjaka
- 175 g sladkorja
- 175 g tekočega masla
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 300 g krhkega testa*
- 125 g kandirane pomarančne lupinice
- 60 g praženih lešnikov
- 2 veliki jajci
- 2 velika rumenjaka
- 175 g sladkorja
- 175 g tekočega masla
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo vstavimo pekač, da se med segrevanjem pečice segreje.
Kandirano lupinico in lešnike nasekljamo. Model za pito premera 23 cm obložimo z razvaljanim krhkim testom in ga posujemo z nasekljanimi lešniki in lupinico. V posodi stepemo jajci, rumenjaka, sladkor in maslo ter mešanico vlijemo v model, obložen s testom. Prestavimo na segret pekač v pečici in pečemo 35 do 40 minut. Pito ponudimo še toplo, samo ali s stepeno sladko smetano.
Nasvet
Nadev se mora po vrhu zlato zapeči, a ne preveč, zato pito po 30 minutah v pečici skrbno spremljamo. Nadev nekoliko naraste, toda ponovno upade, ko pito vzamemo iz pečice in jo prestavimo na postrežni krožnik, kar je značilno za tovrstne jajčne nadeve. Če je nadev v središču pite nekoliko tekoč, nikar ne skrbimo – tekstura pite je stvar osebnega okusa. Lahko jo jemo tudi hladno, a najboljša je, ko je še topla!
Nasvet
* Krhko testo lahko kupimo ali pa ga pripravimo sami: potrebujemo 180 g moke, 90 g hladnega masla, narezanega na koščke, 60 g sladkorja v prahu, eno jajce, ščep soli in zavojček vaniljevega sladkorja. Vse sestavine na delovni površini zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo in za 2 uri postavimo v hladilnik.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Goveji burgerji s pikantno paradižnikovo prilogico
Burgerje lahko dopolnimo z vrsto pestrih prilog