Kaj boste skuhali danes?
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Sestavine
- 2 neškropljeni limoni
- 140 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g mletih mandljev
- 175 g koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- maslo za model
- maskarpone ali sladka smetana, ko postrežemo
preliv
- 140 g rjavega sladkorja
- sok 1 limone
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 2 neškropljeni limoni
- 140 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g mletih mandljev
- 175 g koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- maslo za model
- maskarpone ali sladka smetana, ko postrežemo
preliv
- 140 g rjavega sladkorja
- sok 1 limone
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo model za torte s premerom 24 cm. Celi limoni damo v lonec in ju zalijemo s hladno vodo. Zavremo, odcedimo in ponovno prelijemo s hladno vodo, nato kuhljamo eno uro, da postaneta zelo mehki. Po potrebi dodamo še malo vode. Limoni dobro odcedimo. Ko se ohladita, ju razpolovimo, odstranimo peške in zmiksamo v multipraktiku, da dobimo pire.
Limonovemu pireju dodamo vse preostale sestavine za kolač in miksamo, da dobimo rahlo testo. Testo damo v pekač in pečemo 40 do 50 minut, da se zlato obarva in začne odstopati od robov.
Medtem ko se kolač peče, pripravimo preliv tako, da zmešamo sladkor z limonovim sokom. Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo ohladi. Še toplega prelijemo s prelivom in pustimo, da se popolnoma ohladi. Postrežemo z maskarponejem ali stepeno sladko smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja
Pehtranova aroma je prefinjena, a močna, zato bo to zelišče jed povsem spremenilo.
Lazanja z bučkami in špinačo
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!