
Lepljiv ingverjev kolač iz litoželezne ponve
Ingverjev kolač diši po medu in praznikih. Odličen je topel ali hladen, postrežemo pa ga lahko s kepico sladoleda.
Lepljiv ingverjev kolač iz litoželezne ponve
Ingverjev kolač diši po medu in praznikih. Odličen je topel ali hladen, postrežemo pa ga lahko s kepico sladoleda.

Sestavine
- 200 g masla
- ščep soli
- 85 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 85 g melase
- 185 g medu ali zlatega sirupa
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- 100 g drobnih ovsenih kosmičev
- 2 veliki jajci
- 2 žlici mleka
- 2 koščka v sirupu vloženega ingverja
- 2 žlici sirupa iz kozarca in še malo, ko postrežemo
- sladoled, ko postrežemo (po želji)

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 200 g masla
- ščep soli
- 85 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 85 g melase
- 185 g medu ali zlatega sirupa
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- 100 g drobnih ovsenih kosmičev
- 2 veliki jajci
- 2 žlici mleka
- 2 koščka v sirupu vloženega ingverja
- 2 žlici sirupa iz kozarca in še malo, ko postrežemo
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Ognjevarno ponev z debelim dnom premera 25 cm pristavimo na nizko temperaturo, dodamo na kocke narezano maslo, sol, sladkor, melaso in med ali sirup ter segrevamo, da se maslo stopi in se sestavine povežejo, medtem mešamo z leseno kuhalnico. Odstavimo s štedilnika in pustimo 5 do 10 minut, da se mešanica malo ohladi.
Moko, pecilni prašek in začimbe presejemo v skledo in vse skupaj zmešamo s kosmiči. Posebej v skledi ali vrču zmešamo jajci, mleko, drobno narezan vloženi ingver in sirup. Suhe sestavine vmešamo v ohlajeno masleno mešanico, da se vse sestavine dobro povežejo. Primešamo mešanico ingverja, mleka in jajc, da dobimo gosto testo, ki ga postrgamo v ponev. Prenesemo jo v pečico in pečemo 45 do 50 minut, da se masa strdi in naraste. Kolač lahko jemo vroč; takega zajemamo z žlico in postrežemo s še malo ingverjevega sirupa in sladoledom, če nam je všeč. Lahko pa pustimo, da se kolač ohladi; takega režemo na rezine in ga prav tako postrežemo z ingverjevim sirupom in po želji tudi s sladoledom.
Shranjevanje
Ta ingverjev kolač se dobro zavit v papir za peko obdrži do 7 dni. Dlje ko počiva, bolj lepljiv postane. Nekaterim je tak celo bolj všeč kot svež.