Kaj boste skuhali danes?
Lepljiv ingverjev kolač iz litoželezne ponve
Ingverjev kolač diši po medu in praznikih. Odličen je topel ali hladen, postrežemo pa ga lahko s kepico sladoleda.
Lepljiv ingverjev kolač iz litoželezne ponve
Ingverjev kolač diši po medu in praznikih. Odličen je topel ali hladen, postrežemo pa ga lahko s kepico sladoleda.
Sestavine
- 200 g masla
- ščep soli
- 85 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 85 g melase
- 185 g medu ali zlatega sirupa
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- 100 g drobnih ovsenih kosmičev
- 2 veliki jajci
- 2 žlici mleka
- 2 koščka v sirupu vloženega ingverja
- 2 žlici sirupa iz kozarca in še malo, ko postrežemo
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Aperitivo - za sladko življenje po italijansko
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 200 g masla
- ščep soli
- 85 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 85 g melase
- 185 g medu ali zlatega sirupa
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- 100 g drobnih ovsenih kosmičev
- 2 veliki jajci
- 2 žlici mleka
- 2 koščka v sirupu vloženega ingverja
- 2 žlici sirupa iz kozarca in še malo, ko postrežemo
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Ognjevarno ponev z debelim dnom premera 25 cm pristavimo na nizko temperaturo, dodamo na kocke narezano maslo, sol, sladkor, melaso in med ali sirup ter segrevamo, da se maslo stopi in se sestavine povežejo, medtem mešamo z leseno kuhalnico. Odstavimo s štedilnika in pustimo 5 do 10 minut, da se mešanica malo ohladi.
Moko, pecilni prašek in začimbe presejemo v skledo in vse skupaj zmešamo s kosmiči. Posebej v skledi ali vrču zmešamo jajci, mleko, drobno narezan vloženi ingver in sirup. Suhe sestavine vmešamo v ohlajeno masleno mešanico, da se vse sestavine dobro povežejo. Primešamo mešanico ingverja, mleka in jajc, da dobimo gosto testo, ki ga postrgamo v ponev. Prenesemo jo v pečico in pečemo 45 do 50 minut, da se masa strdi in naraste. Kolač lahko jemo vroč; takega zajemamo z žlico in postrežemo s še malo ingverjevega sirupa in sladoledom, če nam je všeč. Lahko pa pustimo, da se kolač ohladi; takega režemo na rezine in ga prav tako postrežemo z ingverjevim sirupom in po želji tudi s sladoledom.
Shranjevanje
Ta ingverjev kolač se dobro zavit v papir za peko obdrži do 7 dni. Dlje ko počiva, bolj lepljiv postane. Nekaterim je tak celo bolj všeč kot svež.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Polentine rolice z bezgovo kremo
Polentine rolice z bezgovo kremo smo pokusili na kulinaričnem potepu po Nemčiji.
Gin tonik s kumaro in koriandrom
Krepčilna piščančja solata z avokadovim prelivom
Hranilna in okusna solata, ki vas nasiti