© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Lepinje

Lepinje so obvezna spremljava klasičnih dobrot z žara

Lepinje

Lepinje so obvezna spremljava klasičnih dobrot z žara

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 5 lepinj
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
lepinje

Sestavine

  • 500 g polbele moke tip 850
  • 1,5 dl vrele vode
  • 40 g masti (ali 0,3 dl olja)
  • 20 g kvasa
  • ½ žličke sladkorja
  • ½ žličke soli
  • pribl. 1 dl vode
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 500 g polbele moke tip 850
  • 1,5 dl vrele vode
  • 40 g masti (ali 0,3 dl olja)
  • 20 g kvasa
  • ½ žličke sladkorja
  • ½ žličke soli
  • pribl. 1 dl vode

Postopek

1

Polbelo moko poparimo z 1,5 dl vrele vode, jo premešamo, dodamo svinjsko mast ali olje ter počasi ohlajamo. Kvas in sladkor raztopimo v malo vode. Ohlajeni moki primešamo raztopljen kvas in preostalo tekočino, solimo in zamesimo nekoliko redkejše testo. Gnetemo ga toliko časa, da se ne prijema več posode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati.

2

Vzhajano testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke (težke od 8 do 10 dag), ki jih v dovolj velikem razmiku znova vzhajamo na pomaščenem pekaču. Vzhajane hlebčke sploščimo z dlanjo, da postanejo za prst debele okrogle plahte testa. Po želji s topim delom noža po vrhu vtisnemo vzorec mreže. Pečemo jih približno 10 minut v pečici, segreti na 220 °C. Lepinje se lepše spečejo, če jih pečemo v parni pečici ali če na začetku peke z razpršilko večkrat poškropimo vročo pečico.

Priljubljeni recepti

Dvobarvna grozdna krema

Da za sladico ne bo samo torta ali pita, pripravite to fino grozdno kremo

30 min
Enostavno

Breskova pita z mandlji

1 h 45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.