© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Lepinje

Lepinje so obvezna spremljava klasičnih dobrot z žara

Lepinje

Lepinje so obvezna spremljava klasičnih dobrot z žara

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 5 lepinj
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
lepinje

Sestavine

  • 500 g polbele moke tip 850
  • 1,5 dl vrele vode
  • 40 g masti (ali 0,3 dl olja)
  • 20 g kvasa
  • ½ žličke sladkorja
  • ½ žličke soli
  • pribl. 1 dl vode

Sestavine

  • 500 g polbele moke tip 850
  • 1,5 dl vrele vode
  • 40 g masti (ali 0,3 dl olja)
  • 20 g kvasa
  • ½ žličke sladkorja
  • ½ žličke soli
  • pribl. 1 dl vode

Postopek

1

Polbelo moko poparimo z 1,5 dl vrele vode, jo premešamo, dodamo svinjsko mast ali olje ter počasi ohlajamo. Kvas in sladkor raztopimo v malo vode. Ohlajeni moki primešamo raztopljen kvas in preostalo tekočino, solimo in zamesimo nekoliko redkejše testo. Gnetemo ga toliko časa, da se ne prijema več posode. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati.

2

Vzhajano testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke (težke od 8 do 10 dag), ki jih v dovolj velikem razmiku znova vzhajamo na pomaščenem pekaču. Vzhajane hlebčke sploščimo z dlanjo, da postanejo za prst debele okrogle plahte testa. Po želji s topim delom noža po vrhu vtisnemo vzorec mreže. Pečemo jih približno 10 minut v pečici, segreti na 220 °C. Lepinje se lepše spečejo, če jih pečemo v parni pečici ali če na začetku peke z razpršilko večkrat poškropimo vročo pečico.

Priljubljeni recepti

Piščančji pilav s sojo in ingverjem

Piščančji pilav ali piščančja "rižota"

30 min
Enostavno

Piščanec s kvinojo in pesinim jogurtom

Piščanec s kvinojo bo kot nalašč za okusno polnovredno kosilo, popestrili pa ga bomo s svežino jogurta in rdeče pese

1 h
Enostavno

Božična torta s piškotno kremo

1 h 20 min
Srednje zahtevno

Vložena pečena paprika v odišavljenem olju

Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.