
Mini pite panforte
Mini pite panforte

Sestavine
- 150 g mešanih oluščenih in blanširanih oreškov (npr. pistacij, lešnikov, mandljev in indijskih oreškov)
- 375 g sladkega krhkega testa
- moka za delovno površino
- 50 g masla
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega javorovega sirupa ali medu
- 50 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 1 jajce
- 50 g mehkih suhih fig
- ½ žličke cimeta
ko postrežemo
- nastrgana lupinica ½ bio pomaranče
- 1,5 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega ali drugega likerja z »zimsko« aromo
- sladkor v prahu

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 150 g mešanih oluščenih in blanširanih oreškov (npr. pistacij, lešnikov, mandljev in indijskih oreškov)
- 375 g sladkega krhkega testa
- moka za delovno površino
- 50 g masla
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega javorovega sirupa ali medu
- 50 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 1 jajce
- 50 g mehkih suhih fig
- ½ žličke cimeta
ko postrežemo
- nastrgana lupinica ½ bio pomaranče
- 1,5 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega ali drugega likerja z »zimsko« aromo
- sladkor v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Oreške stresemo na manjši plitev pekač in jih potisnemo v pečico za 5 do 8 minut, da zlato porjavijo.
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo, iz katerega z modelčkom premera 7,5 cm izrežemo 12 krogov. Z njimi obložimo vdolbine v modlu za 12 mafinov. Do 3. koraka damo model v hladilnik. (Porabili bomo samo približno polovico testa, iz preostalega lahko spečemo piškote.)
Temperaturo pečice znižamo na 180 °C. Čokolado narežemo na koščke. Fige v multipraktiku zmeljemo v pasto. V majhni kozici stopimo maslo, sladkor, sirup in čokolado, nato vmešamo razžvrkljano jajce, pomarančno lupinico, figovo pasto in cimet, na koncu pa še popražene oreške.
Nadev z žlico polagamo v testene posodice in pečemo 18 do 20 minut, da se testo obarva bledo rumeno. Počakamo, da se mini pite 10 minut ohlajajo v modlu, nato jih pustimo nekaj časa še na žični mrežici.
Ko so pite še tople, stepemo smetano z vaniljevim sladkorjem in pomarančnim likerjem (ali drugim likerjem, ki diši po božiču), pitice potresemo z malce sladkorja v prahu in na vrh položimo žlico smetane. Tik preden postrežemo, potresemo še z nastrgano pomarančno lupinico. K sladici se prileže dobra, močna kava ali metin čaj.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.
Panforte
Panforte je tradicionalni italijanski božični kolač s suhim sadjem, oreški, medom in začimbami. Mi smo ga vzeli kot navdih za mini pite, ga obogatili s čokolado in dopolnili z odišavljeno smetano.