Kaj boste skuhali danes?
Morska lazanja
Kot se za lazanjo spodobi, bo en, dva, tri izginila.
Morska lazanja
Kot se za lazanjo spodobi, bo en, dva, tri izginila.
Sestavine
- 500 g testenin za lazanjo
nadev
- 1 kg svežih dagenj ali 150 g očiščenega in vloženega mesa školjk
- 500 g svežih kozic ali 250 g očiščenih repkov kozic
- 1 kg svežega osliča ali 700 g fileja sveže bele ribe
- 1 žlička soli
- 4 žličke oljčnega olja
bešamel
- 80 g masla
- 80 g bele pšenične moke
- 1 l mleka
- 2 ščepca soli
- 1 ščepec muškatnega oreška
- 2,5 dl paradižnikove omake
- 250 g naribanega parmezana
- maslo za namastitev pekača
- peteršilj (po želji)
Slastne londonske rezine iz babičinega zvezka z recepti
Retro sladice se vračajo – popoldansko skodelico kave pospremite s preprostimi, a slastnimi londonskimi rezinami (londonerji).
Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje
Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.
Jože Robežnik razkriva svoj recept za popolno zimsko jed
Jože Robežnik ne blesti le na televiziji – odlično se znajde tudi za štedilnikom. Tokrat deli preprost in okusen recept za pečeno kislo zelje s piščancem.
Sestavine
- 500 g testenin za lazanjo
nadev
- 1 kg svežih dagenj ali 150 g očiščenega in vloženega mesa školjk
- 500 g svežih kozic ali 250 g očiščenih repkov kozic
- 1 kg svežega osliča ali 700 g fileja sveže bele ribe
- 1 žlička soli
- 4 žličke oljčnega olja
bešamel
- 80 g masla
- 80 g bele pšenične moke
- 1 l mleka
- 2 ščepca soli
- 1 ščepec muškatnega oreška
- 2,5 dl paradižnikove omake
- 250 g naribanega parmezana
- maslo za namastitev pekača
- peteršilj (po želji)
Postopek
Školjke speremo s tekočo vodo. V večjem loncu močno segrejemo oljčno olje in nanj stresemo sprane školjke. Lonec pokrijemo in školjke na visoki temperaturi kuhamo 6 minut oziroma toliko časa, da se odprejo. Ne solimo in ne dodajamo vode. Školjke bodo spustile slano tekočino, ki jo skozi mokro kuhinjsko krpo precedimo in prihranimo za naslednji korak. Školjke odpremo, neodprte zavržemo in vsaki mišici odtrgamo brado, s katero se drži za lupino. Dobili bomo približno 150 g čistega mesa.
Kozice očistimo in čiste repke brez lupinice na hitrico pokuhamo v tekočini, ki so jo spustile školjke. V 2 ali 3 minutah se bodo skrčile in obarvale belo. Precedimo jih in prihranimo, tekočino prelijemo nazaj v lonec.
Osliče filiramo. Glavam odstranimo škrge in jih dobro speremo pod tekočo vodo, prav tako speremo sprednje plavuti in kosti z repom. Drobovino zavržemo.
Iz ostankov skuhamo jušno osnovo. Glave in ostanke damo v lonec, zalijemo s tekočino od školjk in kozic ter po potrebi prilijemo 2 do 3 dl vroče vode. Rahlo solimo. Jušno osnovo pokrito kuhamo 20 minut, nato vodo precedimo skozi mokro kuhinjsko krpo in jo vlijemo nazaj v lonec. Vanjo položimo ribje fileje in pokrite kuhamo 5 minut. Kuhano meso vzamemo iz lonca in ga z vilicami natrgamo na koščke. Dodamo ga repkom kozic in mesu školjk.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Pravokotni pekač velikosti približno 32 x 12 x 10 cm premažemo z maslom. Mleko segrejemo.
V loncu na nizki temperaturi segrejemo maslo in ko je razpenjeno, stresemo nanj moko. Z metlico mešamo, da se moka lepo poveže z maščobo. Dodamo ščepec naribanega ali zmletega muškatnega oreška in rahlo solimo, nato počasi dolivamo mleko. Ves čas mešamo z metlico, da dobimo homogeno in svilnato gladko maso. Korak za korakom dolivamo vroče mleko, dokler ne porabimo celega litra. Bešamel mora biti srednje gost. Odstavimo ga s štedilnika.
Začnemo z zlaganjem plasti. Na namaščeno dno položimo prvo plast testenin. Prelijemo jih z dvema zajemalkama bešamela, dodamo plast rib in morskih sadežev, prelijemo z nekaj žlicami paradižnikove omake in vse skupaj posujemo s približno četrtino naribanega parmezana. Prekrijemo z drugo plastjo testenin in postopek ponovimo še dvakrat, da bomo imeli tri plasti nadeva. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamela (vrhnje testenine morajo biti dobro prelite z bešamelom, drugače bodo ostale nepečene in suhe) ter posujemo s parmezanom.
Lazanjo v pekaču prekrijemo z aluminijasto folijo. Pekač položimo na srednjo višino v segreto pečico in pečemo približno 40 minut. Proti koncu peke lahko folijo odstranimo, da se povrhnjica lepo zapeče, recimo zadnjih 5 minut, ni pa nujno.
Lazanjo vzamemo iz pečice, počakamo kakšnih 30 minut, da se vročina nekoliko poleže in se sestavine prepojijo, nato jo po želji posujemo s sesekljanim peteršiljem, razrežemo na porcije in postrežemo skupaj z veliko skledo solate.
Recept je prispeval Klemen Košir.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čemaževi njoki
Sladica »mojito«
Goveja pečenka s korenjem in preprosto omako
Cheesecake s češnjevimi vrtinci
Ko je češenj v izobilju, jih vključimo še v cheesecake