© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kaneloni z bučkami in rikoto

Testenine iz pekača, pa ni lazanja - kaj je to?

Kaneloni z bučkami in rikoto

Testenine iz pekača, pa ni lazanja - kaj je to?

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • oljčno olje
  • 750 g bučk
  • 2 stroka česna
  • 250 g rikote
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • 800 g paradižnikovih koščkov iz pločevinke
  • 12 svežih listov za lazanjo
  • 50 g parmezana
  • sol in poper
  • zelena solata, ko postrežemo

Sestavine

  • oljčno olje
  • 750 g bučk
  • 2 stroka česna
  • 250 g rikote
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • 800 g paradižnikovih koščkov iz pločevinke
  • 12 svežih listov za lazanjo
  • 50 g parmezana
  • sol in poper
  • zelena solata, ko postrežemo

Postopek

1

Bučke nastrgamo in dobro ožmemo. Česen stremo. Parmezan nastrgamo.

2

V večji ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja. Nanj stresemo bučke, jih začinimo z obilnim ščepom soli in pražimo približno 10 minut; medtem jih večkrat premešamo. Sprva se bo zdelo, da je bučk veliko, vendar se bodo med praženjem skrčile. Dodamo polovico česna in pražimo še 2 do 3 minute, nato pa zvišamo temperaturo, da vsa odvečna tekočina izhlapi. Počakamo, da se mešanica ohladi, nato primešamo rikoto in limonovo lupinico. Pokusimo ter solimo in popramo po okusu.

3

Pripravimo omako. V kozici segrejemo žlico oljčnega olja, na katerem 2 minuti pražimo preostali česen. Dodamo paradižnik in pustimo omako rahlo vreti 15 minut, da se zgosti.

4

Če so listi za lazanjo nekoliko trdi, jih prelijemo z vrelo vodo in odcedimo. Nadev iz rikote enakomerno razporedimo po listih, nato jih po dolgem zvijemo v kanelone.

5

V globlji pravokoten pekač vlijemo polovico paradižnikove omake. Vanjo položimo kanelone tako, da gledajo z robom navzdol, nato pa čeznje z žlico naložimo preostalo omako in jih potresemo s parmezanom.

6

Jed pečemo pri 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo) 30 minut, da omaka začne brbotati. Zraven postrežemo solato.

Zamenjava

Za kanelone lahko uporabimo tudi suhe liste za lazanjo, le da jih najprej skuhamo po navodilih na embalaži, ali pa v rolice zvite testenine, ki jih pred uporabo ne kuhamo. Pri teh pazimo, da jih v pekaču v celoti prekriva omaka in da jih pečemo malo dlje, okrog 45 minut, oziroma toliko časa, kot piše na zavitku.

Priljubljeni recepti

Morska lazanja

Kot se za lazanjo spodobi, bo en, dva, tri izginila.

1 h 45 min
Srednje zahtevno

Sacherini

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.