
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk

Hot honey: Sladko-pikantna kombinacija, ki je obnorela svet
Hot honey ali pekoči med je novi TikTok trend, ki združuje sladkost medu in pekočo moč čilija. Enostaven recept za vsestransko omako, ki navdušuje.

Ne boste verjeli, kako dober je ta jabolčni kolač z marcipanom
Okusna kombinacija sočnih jabolk, marcipana in cimetovega prahu v preprostem kolaču, ki bo popestril vaše jesenske dni.

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk
Postopek
Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo olupimo lupinico, da dobimo trakove, in iztisnemo sok. Ingver narežemo na tanke rezine, olupiti ga ni treba.
Sladkor, ½ litra vode, trakove pomarančne lupine, sok, ingver, lovorove liste in poprova zrna damo v veliko kozico. Počasi zavremo in nenehno mešamo, da se sladkor stopi, nato vremo še 5 minut.
Medtem hruške olupimo, odstranimo peščišča in jih razpolovimo ali narežemo ne četrtine, odvisno od velikosti. Hruške dodamo v kozico in jih nežno poširamo 10 minut, le toliko, da se zmehčajo. S penovko jih poberemo iz tekočine in jih tesno naložimo v sterilizirane kozarce za vlaganje.
Tekočino v kozici močno prevremo, da povre za tretjino, nato z njo prelijemo hruške v kozarcih z začimbami vred. Hruške morajo biti popolnoma pokrite s tekočino. Kozarce dobro zapremo. Morebitne ostanke sirupa prihranimo, da jih bomo pozneje prilili v kozarce, saj bodo hruške sčasoma posrkale sirup. Tako vložene hruške lahko hranimo do 2 meseca.
Nasvet
Za nekoliko drugačen kompot lahko vodo nadomestimo s 5 dl belega vinskega kisa.
Kako steriliziramo kozarce za vlaganje
Kozarce in pokrovčke operemo z detergentom, jih oplaknemo in osušimo. Pokonci jih postavimo v pekač v eni plasti in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 10 minut. Če imajo kozarci gumijasta tesnila, jih odstranimo, preden kozarce postavimo v pečico. Tesnila steriliziramo tako, da jih prevremo v vodi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Začinjeni jajčevci na žaru
Aromatičen jabolčni sirup s pomarančo in nageljnovimi žbicami
Sladki sirup je lahko tudi simpatično darilce
Telečja jetrca z gobami na popečenem kruhu
Ne marate jetrc? Ta jed vas bo spreobrnila!