
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk
Postopek
Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo olupimo lupinico, da dobimo trakove, in iztisnemo sok. Ingver narežemo na tanke rezine, olupiti ga ni treba.
Sladkor, ½ litra vode, trakove pomarančne lupine, sok, ingver, lovorove liste in poprova zrna damo v veliko kozico. Počasi zavremo in nenehno mešamo, da se sladkor stopi, nato vremo še 5 minut.
Medtem hruške olupimo, odstranimo peščišča in jih razpolovimo ali narežemo ne četrtine, odvisno od velikosti. Hruške dodamo v kozico in jih nežno poširamo 10 minut, le toliko, da se zmehčajo. S penovko jih poberemo iz tekočine in jih tesno naložimo v sterilizirane kozarce za vlaganje.
Tekočino v kozici močno prevremo, da povre za tretjino, nato z njo prelijemo hruške v kozarcih z začimbami vred. Hruške morajo biti popolnoma pokrite s tekočino. Kozarce dobro zapremo. Morebitne ostanke sirupa prihranimo, da jih bomo pozneje prilili v kozarce, saj bodo hruške sčasoma posrkale sirup. Tako vložene hruške lahko hranimo do 2 meseca.
Nasvet
Za nekoliko drugačen kompot lahko vodo nadomestimo s 5 dl belega vinskega kisa.
Kako steriliziramo kozarce za vlaganje
Kozarce in pokrovčke operemo z detergentom, jih oplaknemo in osušimo. Pokonci jih postavimo v pekač v eni plasti in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 10 minut. Če imajo kozarci gumijasta tesnila, jih odstranimo, preden kozarce postavimo v pečico. Tesnila steriliziramo tako, da jih prevremo v vodi.