
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk
Postopek
Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo olupimo lupinico, da dobimo trakove, in iztisnemo sok. Ingver narežemo na tanke rezine, olupiti ga ni treba.
Sladkor, ½ litra vode, trakove pomarančne lupine, sok, ingver, lovorove liste in poprova zrna damo v veliko kozico. Počasi zavremo in nenehno mešamo, da se sladkor stopi, nato vremo še 5 minut.
Medtem hruške olupimo, odstranimo peščišča in jih razpolovimo ali narežemo ne četrtine, odvisno od velikosti. Hruške dodamo v kozico in jih nežno poširamo 10 minut, le toliko, da se zmehčajo. S penovko jih poberemo iz tekočine in jih tesno naložimo v sterilizirane kozarce za vlaganje.
Tekočino v kozici močno prevremo, da povre za tretjino, nato z njo prelijemo hruške v kozarcih z začimbami vred. Hruške morajo biti popolnoma pokrite s tekočino. Kozarce dobro zapremo. Morebitne ostanke sirupa prihranimo, da jih bomo pozneje prilili v kozarce, saj bodo hruške sčasoma posrkale sirup. Tako vložene hruške lahko hranimo do 2 meseca.
Nasvet
Za nekoliko drugačen kompot lahko vodo nadomestimo s 5 dl belega vinskega kisa.
Kako steriliziramo kozarce za vlaganje
Kozarce in pokrovčke operemo z detergentom, jih oplaknemo in osušimo. Pokonci jih postavimo v pekač v eni plasti in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 10 minut. Če imajo kozarci gumijasta tesnila, jih odstranimo, preden kozarce postavimo v pečico. Tesnila steriliziramo tako, da jih prevremo v vodi.