© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Brodet

Brodet

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
brodet

Sestavine

  • pribl. 3 kg mešanih rib in rakov (npr. manjši jastog, 2 zrezka morske žabe, 4 zrezki romba, lastovica, en velik krak hobotnice)
  • 5–6 čebul
  • 2 glavici česna
  • šopek peteršilja
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1–2 žlici vinskega kisa
  • 2 dl sesekljanih pelatov
  • sol
  • poper
  • ribja jušna osnova za zalivanje
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • pribl. 3 kg mešanih rib in rakov (npr. manjši jastog, 2 zrezka morske žabe, 4 zrezki romba, lastovica, en velik krak hobotnice)
  • 5–6 čebul
  • 2 glavici česna
  • šopek peteršilja
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1–2 žlici vinskega kisa
  • 2 dl sesekljanih pelatov
  • sol
  • poper
  • ribja jušna osnova za zalivanje

Postopek

1

Ribe očistimo, operemo in narežemo na približno enake kose. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V večji ponvi na segretem oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo, dodamo česen in zalijemo z ribjo osnovo.

2

V ponev zložimo ribo, dolijemo pelate, solimo, popramo in dolijemo še toliko ribje osnove, da je riba do roba pokrita. Brodet kuhamo 30 minut na zmernem ognju. Ne mešamo ga, temveč le občasno pretresemo posodo, v kateri se kuha. Na koncu ga potresemo z nasekljanim peteršiljem in ponudimo s polento.

Nasvet

Ribja jušna osnova je temelj mnogih ribjih jedi. Običajno je ne solimo (ali le rahlo solimo), saj solimo jed, v katero jo dodajamo. Precejeno ribjo osnovo lahko v hladilniku hranimo 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.

Pripravimo jo tako, da 1 do 1,5 kg ribjih kosti, obrezkov in glav večjih rib dobro operemo, zalijemo z vodo, dodamo po 100 g korenja, zelene in peteršilja, košček belega dela pora, 1 čebulo in zalijete z 2 do 3 l vode. Dodamo zeliščni šopek, narejen iz lovorovega lista, vejice rožmarina ter nekaj vejic timijana, peteršilja in zelene. Osnovo kuhamo pol ure in pred koncem kuhanja prilijemo 2 dl belega vina in/ali sok ½ limone po želji. Precedimo in ohladimo. Iz teh količin dobimo približno 2 litra osnove.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.