© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krvavice, repa in matevž

Večna klasika za hladne dni, ki nas napolni z energijo

Krvavice, repa in matevž

Večna klasika za hladne dni, ki nas napolni z energijo

Čas priprave 1 h 30 min + namakanje fižola čez noč
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

Krvavice iz pečice

  • 4 krvavice
  • 1 žlica olja

Matevž

  • 350 g suhega fižola
  • 400 g krompirja
  • 2 žlici olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 velik strok česna
  • sol in poper

Kisla repa

  • 500 g kisle repe
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna
  • 1 strok česna
  • 50 g ocvirkove masti
  • sol in poper

Sestavine

Krvavice iz pečice

  • 4 krvavice
  • 1 žlica olja

Matevž

  • 350 g suhega fižola
  • 400 g krompirja
  • 2 žlici olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 velik strok česna
  • sol in poper

Kisla repa

  • 500 g kisle repe
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna
  • 1 strok česna
  • 50 g ocvirkove masti
  • sol in poper

Postopek

1

Krvavice 1 uro pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

2

Prebodemo jih z zobotrebcem. Damo jih v rahlo naoljen pekač in postavimo v hladno pečico. Vključimo jo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo) in pečemo približno 80 minut (velja za srednje debele krvavice). Za zadnjih 10 minut temperaturo pečice zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo), da se skorjica hrustljavo zapeče.

3

Večer prej v litru in pol vode namočimo fižol. Zjutraj vodo odlijemo, fižol splaknemo in prilijemo toliko sveže vode, da je fižol povsem prekrit. Ko se lotimo kuhanja, vodo spet odlijemo in damo fižol kuhat v svežo osoljeno vodo. Skuhamo ga do mehkega.

4

Medtem ko se fižol kuha, krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše kose. V osoljeni vodi ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in nekaj minut pustimo, da vlaga izpari.

5

V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo še nasekljan česen. Občasno pomešamo in pražimo toliko časa, da zadiši.

6

Fižol in krompir pretlačimo, po potrebi prilijemo vodo od kuhanja fižola in vmešamo popraženo čebulo ter česen. Po okusu solimo in popramo ter postrežemo.

7

Repo po okusu splaknemo, če je prekisla, in narežemo, če je predolga.

8

V kozico vlijemo približno 1 dl vode in dodamo repo, lovorov list ter sesekljan strok česna. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo približno pol ure, lahko tudi dlje (po želji ali če je na ugriz še čvrsta). Po potrebi dodajamo vodo. Popramo in solimo jo po okusu.

9

Po želji jo zgostimo s podmetom, tako da moko zmešamo z malo hladne vode, jo vlijemo v kozico, premešamo in kuhamo še 5 minut. Zabelimo jo s segreto ocvirkovo mastjo in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Najboljša veganska čokoladna torta

V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.

2 h
Enostavno

Kuhan jabolčnik

Namesto kuhanega vina, punča ali čaja z rumom naj bo za spremembo tokrat - kuhan jabolčnik.

10 min
Enostavno

Poletna juha s kumarično kremo

Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!

Enostavno

Ajdova rulada po starem receptu

Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.