Kaj boste skuhali danes?
Krvavice, repa in matevž
Večna klasika za hladne dni, ki nas napolni z energijo
Krvavice, repa in matevž
Večna klasika za hladne dni, ki nas napolni z energijo
Sestavine
Krvavice iz pečice
- 4 krvavice
- 1 žlica olja
Matevž
- 350 g suhega fižola
- 400 g krompirja
- 2 žlici olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 velik strok česna
- sol in poper
Kisla repa
- 500 g kisle repe
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 strok česna
- 50 g ocvirkove masti
- sol in poper
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
Krvavice iz pečice
- 4 krvavice
- 1 žlica olja
Matevž
- 350 g suhega fižola
- 400 g krompirja
- 2 žlici olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 velik strok česna
- sol in poper
Kisla repa
- 500 g kisle repe
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 strok česna
- 50 g ocvirkove masti
- sol in poper
Postopek
Krvavice 1 uro pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
Prebodemo jih z zobotrebcem. Damo jih v rahlo naoljen pekač in postavimo v hladno pečico. Vključimo jo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo) in pečemo približno 80 minut (velja za srednje debele krvavice). Za zadnjih 10 minut temperaturo pečice zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo), da se skorjica hrustljavo zapeče.
Večer prej v litru in pol vode namočimo fižol. Zjutraj vodo odlijemo, fižol splaknemo in prilijemo toliko sveže vode, da je fižol povsem prekrit. Ko se lotimo kuhanja, vodo spet odlijemo in damo fižol kuhat v svežo osoljeno vodo. Skuhamo ga do mehkega.
Medtem ko se fižol kuha, krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše kose. V osoljeni vodi ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in nekaj minut pustimo, da vlaga izpari.
V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo še nasekljan česen. Občasno pomešamo in pražimo toliko časa, da zadiši.
Fižol in krompir pretlačimo, po potrebi prilijemo vodo od kuhanja fižola in vmešamo popraženo čebulo ter česen. Po okusu solimo in popramo ter postrežemo.
Repo po okusu splaknemo, če je prekisla, in narežemo, če je predolga.
V kozico vlijemo približno 1 dl vode in dodamo repo, lovorov list ter sesekljan strok česna. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo približno pol ure, lahko tudi dlje (po želji ali če je na ugriz še čvrsta). Po potrebi dodajamo vodo. Popramo in solimo jo po okusu.
Po želji jo zgostimo s podmetom, tako da moko zmešamo z malo hladne vode, jo vlijemo v kozico, premešamo in kuhamo še 5 minut. Zabelimo jo s segreto ocvirkovo mastjo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.