
Kaj boste skuhali danes?
Krvavice, repa in matevž
Večna klasika za hladne dni, ki nas napolni z energijo
Krvavice, repa in matevž
Večna klasika za hladne dni, ki nas napolni z energijo

Sestavine
Krvavice iz pečice
- 4 krvavice
- 1 žlica olja
Matevž
- 350 g suhega fižola
- 400 g krompirja
- 2 žlici olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 velik strok česna
- sol in poper
Kisla repa
- 500 g kisle repe
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 strok česna
- 50 g ocvirkove masti
- sol in poper

Premalo cenjena: sladka in hrustljava nadzemna koleraba
Nadzemni kolerabi bi morali dati priložnost. Sveža nadzemna koleraba je hrustljava, sladka in rahlo pikantna.

Cicchetti: Najokusnejša skrivnost Benetk, ki jo morate poskusiti
Raziskujemo, kje v Benetkah lahko prigriznemo zelo dobro in precej ugodno, še posebej če poiščemo iskrene grižljaje, beneške cicchette – stoje in sede.

Tako pripravite kislo repo, da bo dišala kot pri babici
Kisla repa je nesporna kraljica jedilnikov za hladne dni. Preprosta, a krepčilna se z nežno kislino lepo ujame s krepkimi jedmi, ki dišijo po prihajajoči zimi.
Sestavine
Krvavice iz pečice
- 4 krvavice
- 1 žlica olja
Matevž
- 350 g suhega fižola
- 400 g krompirja
- 2 žlici olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 velik strok česna
- sol in poper
Kisla repa
- 500 g kisle repe
- 1 lovorov list
- 1 strok česna
- 1 strok česna
- 50 g ocvirkove masti
- sol in poper
Postopek
Krvavice 1 uro pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
Prebodemo jih z zobotrebcem. Damo jih v rahlo naoljen pekač in postavimo v hladno pečico. Vključimo jo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo) in pečemo približno 80 minut (velja za srednje debele krvavice). Za zadnjih 10 minut temperaturo pečice zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo), da se skorjica hrustljavo zapeče.
Večer prej v litru in pol vode namočimo fižol. Zjutraj vodo odlijemo, fižol splaknemo in prilijemo toliko sveže vode, da je fižol povsem prekrit. Ko se lotimo kuhanja, vodo spet odlijemo in damo fižol kuhat v svežo osoljeno vodo. Skuhamo ga do mehkega.
Medtem ko se fižol kuha, krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše kose. V osoljeni vodi ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in nekaj minut pustimo, da vlaga izpari.
V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo še nasekljan česen. Občasno pomešamo in pražimo toliko časa, da zadiši.
Fižol in krompir pretlačimo, po potrebi prilijemo vodo od kuhanja fižola in vmešamo popraženo čebulo ter česen. Po okusu solimo in popramo ter postrežemo.
Repo po okusu splaknemo, če je prekisla, in narežemo, če je predolga.
V kozico vlijemo približno 1 dl vode in dodamo repo, lovorov list ter sesekljan strok česna. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo približno pol ure, lahko tudi dlje (po želji ali če je na ugriz še čvrsta). Po potrebi dodajamo vodo. Popramo in solimo jo po okusu.
Po želji jo zgostimo s podmetom, tako da moko zmešamo z malo hladne vode, jo vlijemo v kozico, premešamo in kuhamo še 5 minut. Zabelimo jo s segreto ocvirkovo mastjo in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladno-rožna pita
Piščančje prsi v zeliščni panadi s smetanovo remulado
Preprosti okrašeni piškoti
Šolarje se spodobi razveseliti s sladkim presenečenjem – otroci bodo uživali v pripravi in pojedini!
Pokrovače z jurčki in kostanjem
Kostanj, školjke in jurčki - kombinacija, ki vas bo presenetila in navdušila!