© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Florentinski piškoti

Florentinski piškoti

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 36 piškotov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

piškotno testo

  • 175 g zmehčanega masla
  • ščepec soli
  • 85 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 225 g moke
  • 1⁄4 žličke cimeta v prahu
  • moka za potresanje

florentinska obloga

  • 50 g masla
  • 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 50 g zlatega sirupa ali medu
  • 1⁄2 žličke soli
  • 50 g moke
  • 75 g kandiranih češenj
  • 75 g mandljevih lističev
  • 150 g temne čokolade

Sestavine

piškotno testo

  • 175 g zmehčanega masla
  • ščepec soli
  • 85 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 225 g moke
  • 1⁄4 žličke cimeta v prahu
  • moka za potresanje

florentinska obloga

  • 50 g masla
  • 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 50 g zlatega sirupa ali medu
  • 1⁄2 žličke soli
  • 50 g moke
  • 75 g kandiranih češenj
  • 75 g mandljevih lističev
  • 150 g temne čokolade

Postopek

1

Za piškotno testo damo v skledo ma- slo, sladkor in vaniljo ter jih penasto umešamo z ročnim mešalnikom. Z lopatico vmešamo moko in cimet, da dobimo mehko testo. Oblikujemo ga v kroglo, ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in vsaj za eno uro postavimo v hladilnik.

2

V manjši kozici stopimo maslo, sladkor, zlati sirup ali med in sol. Odstavimo in z metlico vmešamo moko, nato pa še narezane kandirane češnje in mandljeve lističe. Pustimo, da se mešanica nekoliko shladi in strdi. Pečico segrejemo na 180 °C in velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko.

3

Testo položimo na pomokano delov- no površino in ga razvaljamo 3 mm na debelo. Z modelčkom za piškote, ki ima premer 6 cm in valovit rob, izrežemo iz testa čim več krogov. Ostanke testa stisnemo v kroglico, jo spet razvaljamo in izrežemo še nekaj krogov. Prenesemo jih na pekač in vsakega obložimo z nekaj florentinske mešanice, dokler je ne porabimo. Pekač postavimo na sredino pečice za 12 do 15 minut, da piškotno testo zarumeni, obloga pa se stopi. Pečene piškote pustimo, da se vsaj 15 minut ohlajajo na pekaču.

4

Med ohlajanjem čokolado narežemo na koščke in jih stopimo v nepregorni skledici nad kozico z vodo, ki narahlo vre; dno skledice se ne sme dotikati vode. (Čokolado lahko stopimo tudi v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih. Približno na 30 sekund čokolado premešamo, da se ne zažge.) Vsak piškot do tretjine pomočimo v čokolado in ga položimo nazaj na pekač, da se obliv strdi. Zadnjih nekaj piškotov v čokolado najbrž ne bomo mogli več pomočiti, zato jih bomo z njo pokapali. Florentinčki se bodo v tesno zaprti posodi obdržali do štiri dni.

Priljubljeni recepti

Hrustljavi mangovi piškoti

Slastni tropski piškoti

30 min
Enostavno

Hrustljavi sladki vaflji

Sladki vaflji, ki vam bodo polepšali jutro.

Enostavno

Hruškova solata z radičem in sirom z modro plesnijo

Hruške lahko kombiniramo tudi v solatah

15 min
Enostavno

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.