Kaj boste skuhali danes?
Krompirjevi žličniki s paradižnikovo omako
Okusno kosilo brez mesa.
Krompirjevi žličniki s paradižnikovo omako
Okusno kosilo brez mesa.
Sestavine
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 25 g masla
- 125 g moke
- 2 rumenjaka
- 15 g parmezana
- ½ žličke majarona
- sol
- poper
- 1 žlica masla za pretresanje
paradižnikova omaka
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 2 sveža paradižnika ali 1/2 pločevinke sesekljanega paradižnika (polpa)
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 strt strok česna
- 4 listi bazilike
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- malo soli
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
krompirjevo testo
- 500 g krompirja
- 25 g masla
- 125 g moke
- 2 rumenjaka
- 15 g parmezana
- ½ žličke majarona
- sol
- poper
- 1 žlica masla za pretresanje
paradižnikova omaka
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 2 sveža paradižnika ali 1/2 pločevinke sesekljanega paradižnika (polpa)
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 strt strok česna
- 4 listi bazilike
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- malo soli
Postopek
Krompir olupimo, skuhamo, vodo odlijemo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Krompir pretlačimo, mu dodamo zmehčano maslo in preostale sestavine, začinimo s soljo in poprom ter zgnetemo v bolj mehko testo.
Iz krompirjeve mase z dvema mokrima žlicama izrežemo primerno velike žličnike. Rahlo jih kuhljamo približno 10 minut v vreli osoljeni vodi. Žličnike s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in pretresemo na razpuščenem maslu.
Pripravimo paradižnikovo omako. Čebulo rahlo prepražimo na segretem oljčnem olju. Naprej dodamo pasiran paradižnik, nato pa še paradižnikovo mezgo in na drobne kocke narezan svež paradižnik. Začinimo s česnom, soljo in sladkorjem ter kuhljamo približno 20 minut. Na koncu primešamo natrgane lističe bazilike. Paradižnikovo omako in krompirjeve žličnike razdelimo na tople krožnike in takoj ponudimo.