
Juha iz pečenega česna in čebule
Juha iz pečenega česna in čebule

Sestavine
- 2 glavici česna (pribl. 100 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 žlici masla
- 2 veliki čebuli, narezani na lističe
- 1 ½ žličke sesekljanega svežega timijana
- 60 g olupljenih strokov česna
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1,25 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 60 g sveže naribanega parmezana
- 4 krhlji limone
- parmezanovi oblanci

Preprosto, zdravo in hitro pripravljeno morsko kosilo
Če bi bili vsi recepti tako preprosti in okusni, kot je naša vahnja s špinačo in sirom, bi ribe brez težav na naše jedilnike uvrstili vsak dan.

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.
Sestavine
- 2 glavici česna (pribl. 100 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 žlici masla
- 2 veliki čebuli, narezani na lističe
- 1 ½ žličke sesekljanega svežega timijana
- 60 g olupljenih strokov česna
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1,25 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 60 g sveže naribanega parmezana
- 4 krhlji limone
- parmezanovi oblanci
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Glavici česna razdelimo na stroke, ki jim odražemo vrhove, in neolupljene damo v majhen pekač. Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo približno 45 minut, da se česen zlato rjavo obarva in je popolnoma mehak. Pustimo, da se ohladi, nato pulpo s prsti iztisnemo iz lupinic v skledico.
V veliki težki kozici stopimo maslo, dodamo na lističe narezano čebulo in timijan ter pražimo približno 5 minut, da čebula postekleni. Dodamo pečeni česen in surove česnove stroke ter pražimo še 3 minute, nato prilijemo jušno osnovo, pokrijemo in kuhljamo kakih 20 minut, da se surovi česen zmehča. Juho zdaj v več porcijah gladko zmešamo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom, nato jo vrnemo v kozico. Primešamo smetano in nežno zavremo, solimo in popramo.
Nariban parmezan razdelimo v jušne skodele, prelijemo z juho in v vsako porcijo stisnemo še krhelj limone. Juho posujemo s parmezanovimi oblanci in po želji okrasimo z najljubšim zeliščem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Štruca s šparglji, olivami in posušenimi paradižniki
V štruci, ki jo lahko odnesete tudi na piknik, boste začutili pomlad v vsakem grižljaju!
Krofi z drožmi
Recept je prirejen iz knjige Nataše Đurić, Kruh z drožmi.