Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g krompirja mokaste sorte, olupljenega in narezanega na večje kose
- 2 žlički soli
Zrnata gorčica in čedar
- 25 g masla
- 50 g sira čedar
- 3 žlice zrnate gorčice
Parmezan in tartufi
- 50 g parmezana
- beli poper
- tartufovo olje
Kisla smetana, mlada čebulica in drobnjak
- 4 žlice kisle smetane
- 6 mladih čebulic
- 2 žlici drobnjaka
Zelišča in česen
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 2 žlici sesekljanega petršilja
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 500 g krompirja mokaste sorte, olupljenega in narezanega na večje kose
- 2 žlički soli
Zrnata gorčica in čedar
- 25 g masla
- 50 g sira čedar
- 3 žlice zrnate gorčice
Parmezan in tartufi
- 50 g parmezana
- beli poper
- tartufovo olje
Kisla smetana, mlada čebulica in drobnjak
- 4 žlice kisle smetane
- 6 mladih čebulic
- 2 žlici drobnjaka
Zelišča in česen
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 2 žlici sesekljanega petršilja
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka
Postopek
Krompir olupimo, damo v kozico s hladno vodo in segrejemo do nežnega vrenja. Solimo ga in skuhamo do mehkega. Kuhan krompir dobro odcedimo, ga vrnemo v kozico in pretlačimo. Obogatimo ga z eno od naslednjih okusnih kombinacij.
Parmezan in tartufi: v pire z metlico vmešamo 25 g masla in 50 g drobno naribanega parmezana. Začinimo z belim poprom in pokapamo s tartufovim oljem.
Kisla smetana, mlada čebulica in drobnjak: v pire vmešamo 4 žlice kisle smetane, 6 drobno sesekljanih mladih čebulic z zelenimi deli vred in 2 žlici drobno narezanega drobnjaka. Posujemo s kolobarčki mlade čebulice.
Zrnata gorčica in čedar: v pire vmešamo 25 g masla in 50 g naribanega sira čedar ter pristavimo na srednje močan ogenj, da se sir stopi. Vmešamo 3 žlice zrnate gorčice.
Zelišča in česen: v ponvici segrejemo 3 žlice oljčnega olja in na njem nežno pražimo 1 strt strok česna 3 do 4 minute, a pazimo, da se ne obarva. Olje s česnom vmešamo v pire in dodamo še 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja ter 2 žlici drobno narezanega drobnjaka. Nazadnje pokapamo z oljčnim oljem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Želejčki s čokoladno pajkovo mrežo
Čarovniški zvarek za počitniško ustvarjanje z najmlajšimi