Kaj boste skuhali danes?
Krhki kruhki naan na žaru
Če ste se naveličali klasičnih lepinj, pripravite naan na žaru
Krhki kruhki naan na žaru
Če ste se naveličali klasičnih lepinj, pripravite naan na žaru
    Sestavine
- 300 g moke
 - 1 žlička sladkorja
 - ½ žličke sode bikarbone
 - 3 žlice navadnega jogurta
 - 1 jajce
 - jedilno olje za pekač in testo
 - za oreh masla, ko postrežemo
 
nadev
- 1 žlička soli
 - 1 žlica suhega timijana
 - 1 majhna rdeča čebula
 - veliko prgišče koriandra
 - ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
 
        
            
            Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
        
            
            Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
        
            
            Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
Sestavine
- 300 g moke
 - 1 žlička sladkorja
 - ½ žličke sode bikarbone
 - 3 žlice navadnega jogurta
 - 1 jajce
 - jedilno olje za pekač in testo
 - za oreh masla, ko postrežemo
 
nadev
- 1 žlička soli
 - 1 žlica suhega timijana
 - 1 majhna rdeča čebula
 - veliko prgišče koriandra
 - ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
 
Postopek
Zmešamo moko, sladkor, sodo in sol; dodamo jogurt, razžvrkljano jajce in 1 dl vode ter zamesimo v testo, ki naj bo precej mokro. Gnetemo ga kakih 10 minut, da postane mehko in gladko. Če je presuho, mu dodamo žlico vode in znova pregnetemo.
Testo oblikujemo v kroglo, jo premažemo z oljem in položimo v čisto skledo.
Prekrijemo s krpo in krožnikom ter pustimo, da počiva 1 do 2 uri.
Čebulo in koriander drobno nasekljamo. V skledici zmešamo sestavine za nadev. Testo razdelimo na 6 kroglic; eno od njih razvaljamo kar se da na tanko. Premažemo z žličko olja in potresemo z malo nadeva. Zvijemo kot rulado, potem pa konca narahlo potegnemo narazen, da se raztegne v dolg valj, ki ga nato zvijemo v obliko polžka. Pokrijemo ga z vlažno kuhinjsko krpo in postopek ponovimo s preostalimi testenimi kroglicami.
Zakurimo žar in z oljem premažemo mrežico (ali uporabimo rebrasto ponev). Testo razvaljamo v ovale, ki naj bodo precej tanki – nič ne de, če se tu in tam natrgajo. Kruhke pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani, dokler se ne pojavijo temne proge, testo pa se rahlo napihne in prepeče. Naenkrat lahko pečemo toliko kruhkov, kolikor jih gre v ponev ali na mrežico. Pečene premažemo s kančkom masla in postrežemo vroče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečeni kosmiči z robidnicami in jabolki
Pečeni kosmiči zahtevajo nekaj predpriprave, a je rezultat res vreden truda
Raita s pečenim jajčevcem
Kosmiči čez noč s tropskim pridihom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.