
Krhki kruhki naan na žaru
Če ste se naveličali klasičnih lepinj, pripravite naan na žaru
Krhki kruhki naan na žaru
Če ste se naveličali klasičnih lepinj, pripravite naan na žaru

Sestavine
- 300 g moke
- 1 žlička sladkorja
- ½ žličke sode bikarbone
- 3 žlice navadnega jogurta
- 1 jajce
- jedilno olje za pekač in testo
- za oreh masla, ko postrežemo
nadev
- 1 žlička soli
- 1 žlica suhega timijana
- 1 majhna rdeča čebula
- veliko prgišče koriandra
- ¼ žličke čilija v prahu (po želji)

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
- 300 g moke
- 1 žlička sladkorja
- ½ žličke sode bikarbone
- 3 žlice navadnega jogurta
- 1 jajce
- jedilno olje za pekač in testo
- za oreh masla, ko postrežemo
nadev
- 1 žlička soli
- 1 žlica suhega timijana
- 1 majhna rdeča čebula
- veliko prgišče koriandra
- ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
Postopek
Zmešamo moko, sladkor, sodo in sol; dodamo jogurt, razžvrkljano jajce in 1 dl vode ter zamesimo v testo, ki naj bo precej mokro. Gnetemo ga kakih 10 minut, da postane mehko in gladko. Če je presuho, mu dodamo žlico vode in znova pregnetemo.
Testo oblikujemo v kroglo, jo premažemo z oljem in položimo v čisto skledo.
Prekrijemo s krpo in krožnikom ter pustimo, da počiva 1 do 2 uri.
Čebulo in koriander drobno nasekljamo. V skledici zmešamo sestavine za nadev. Testo razdelimo na 6 kroglic; eno od njih razvaljamo kar se da na tanko. Premažemo z žličko olja in potresemo z malo nadeva. Zvijemo kot rulado, potem pa konca narahlo potegnemo narazen, da se raztegne v dolg valj, ki ga nato zvijemo v obliko polžka. Pokrijemo ga z vlažno kuhinjsko krpo in postopek ponovimo s preostalimi testenimi kroglicami.
Zakurimo žar in z oljem premažemo mrežico (ali uporabimo rebrasto ponev). Testo razvaljamo v ovale, ki naj bodo precej tanki – nič ne de, če se tu in tam natrgajo. Kruhke pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani, dokler se ne pojavijo temne proge, testo pa se rahlo napihne in prepeče. Naenkrat lahko pečemo toliko kruhkov, kolikor jih gre v ponev ali na mrežico. Pečene premažemo s kančkom masla in postrežemo vroče.