© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kremšnite

Kremšnite so večne

Kremšnite

Kremšnite so večne

Čas priprave 1 h + ohlajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g listnatega testa

krema

  • 1 l polnomastnega mleka
  • 6 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 100 g moke
  • 30 g jedilnega škroba
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • limonova lupinica
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • 5 dl sladke smetane
  • 1 zavitek trdilca za smetano
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine

  • 500 g listnatega testa

krema

  • 1 l polnomastnega mleka
  • 6 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 100 g moke
  • 30 g jedilnega škroba
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • limonova lupinica
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • 5 dl sladke smetane
  • 1 zavitek trdilca za smetano
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Testo razvaljamo za nožev rob de- belo oziroma malo večje, kot je velikost modla, v katerem bomo sestavili krem- šnite (pri peki se testo malo skrči). Položimo ga na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in večkrat prebodemo z noževo konico. Postavimo v pečico, ogreto na 220 °C. Takoj ko se testo dvigne, temperaturo znižamo na 160 °C in pečemo še kakih 20 do 25 minut. Enako spečemo drugi list testa.

2

Rumenjake ločimo od beljakov. V 2 dl hladnega mleka gladko zmešamo rumenjake, jedilni škrob, moko, zavitek vaniljevega sladkorja in naribano limonovo lupinico. V drugi skledi stepemo beljake. Najprej stepamo samo beljake, nato postopoma dodajamo 120 g sladkorja in še naprej stepamo, da dobimo trd sneg.

3

V kozici zavremo preostalih 8 dl mleka in 130 g sladkorja. Vanj zakuhamo rumenjakovo mešanico in kuhamo ter nenehno mešamo z metlico kakšnih 5 minut, da se zgosti. V vrelo kremo primešamo trd sneg iz beljakov in rum.

4

Ploščo listnatega testa po potrebi obrežemo in damo v globok model, naj- bolje s snemljivim robom (približno 22 x 35 cm). Kremo stresemo na testo, jo po- ravnamo in pustimo, da se ohladi.

5

Sladko smetano stepemo, jo odišavimo z vaniljevim sladkorjem in utrdimo s trdilcem. Ohlajeno kremo premažemo s smetano in na vrh položimo drugo plast listnatega testa, ki ga že vnaprej razrežemo na velikost kremšnit, da jih bomo pozneje lažje narezali. Sladico potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.