Kaj boste skuhali danes?
Rižota z bučo in s hrustljavo zapečenim pršutom
Rižota prav nikoli ne razočara!
Rižota z bučo in s hrustljavo zapečenim pršutom
Rižota prav nikoli ne razočara!
Sestavine
- 180 g riža za rižoto
- 30 g masla
- 6 žlic oljčnega olja
- 40 g sesekljane bele čebule
- 0,8 dl belega vina
- 1,2 l zelenjavne jušne osnove
- 250 g buče
- 40 g parmezana
- sol
- 8 rezin pršuta
- olje za peko
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 180 g riža za rižoto
- 30 g masla
- 6 žlic oljčnega olja
- 40 g sesekljane bele čebule
- 0,8 dl belega vina
- 1,2 l zelenjavne jušne osnove
- 250 g buče
- 40 g parmezana
- sol
- 8 rezin pršuta
- olje za peko
Postopek
Bučo olupimo in narežemo na kockice. Zelenjavno jušno osnovo segrejemo in hranimo na toplem. V ponvi segrejemo tretjino masla z žlico olja in posteklenimo čebulo. Dodamo kockice buče (50 g jih prihranimo za okras) in jih skupaj s čebulo pražimo 1 minuto. Dodamo riž in ga ob stalnem mešanju pražimo 2 minuti, da postekleni. Zalijemo z vinom, premešamo in počakamo, da vino izhlapi.
Dolijemo zajemalko vroče jušne osnove, solimo in nato počasi, ob dodajanju jušne osnove, riž do konca zdušimo; riževa zrna se ne smejo razkuhati, rižota pa mora biti še tekoča.
Medtem ko se rižota kuha, na olju hrustljavo popečemo rezine pršuta in jih na papirnati brisači odcedimo. Ločeno na žlici oljčnega olja popečemo tudi prihranjene kockice buče. Pečemo jih okoli 4 minute.
Ko je rižota kuhana, ji dodamo preostalo maslo, 5 žlic oljčnega olja in sveže nariban parmezan. Dobro premešamo, pokrijemo in počakamo nekaj minut, da se rižota umiri. Na krožnike razporedimo rižoto, jo obložimo z rezinami pršuta in okrasimo s kockami buče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kimči na hitro
Domača priprava kimčija, korejske fermentirane zelenjave, tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena
Čebulna pita s čedarjem
Tudi solze ob rezanju čebule bodo vredne, ko boste poskusili to slastno čebulno pito!
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Piščančja juha s cmoki iz mlincev
Če ste pred martinovim pretiravali in pripravili oziroma kupili preveč mlincev, bo ta juha kot nalašč za vas