
Kremaste tortice s toplim češnjevim prelivom
Najtežje bo počakati, da bodo kremaste tortice nared za postrežbo
Kremaste tortice s toplim češnjevim prelivom
Najtežje bo počakati, da bodo kremaste tortice nared za postrežbo

Sestavine
- lupina 2 pomaranč
- 500 g maskarponeja
- 175 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2,8 dl sladke smetane
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev strok
- 200 g krhkih maslenih piškotov
češnjev preliv
- 500 g izkoščičenih češenj
- 50 g masla
- 85 g sladkorja v prahu
- brizg češnjevca ali likerja iz črnega ribeza, po želji

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- lupina 2 pomaranč
- 500 g maskarponeja
- 175 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2,8 dl sladke smetane
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev strok
- 200 g krhkih maslenih piškotov
češnjev preliv
- 500 g izkoščičenih češenj
- 50 g masla
- 85 g sladkorja v prahu
- brizg češnjevca ali likerja iz črnega ribeza, po želji
Postopek
Pekač velikosti približno 20 x 30 cm obložimo s papirjem za peko. Vaniljev strok razpolovimo in iz njega postrgamo semena. V večji skledi z električnim mešalnikom stepemo maskarpone, crème fraîche ali kislo smetano, sladko smetano, sladkor, limonovo lupino in vaniljeva semena, da dobimo gladko in gosto kremo. Prenesemo jo v pekač, poravnamo s plastično lopatko in postavimo v hladilnik za 2 uri, da se učvrsti. Kremo lahko pripravimo največ en dan vnaprej.
Medtem damo piškote v plastično vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem stolčemo v drobtine. Ko je pomarančna krema čvrsta, polovico piškotnih drobtin stresemo in razporedimo po pladnju ali kuhinjski deski. Pekač, na katerem je krema, hitro obrnemo in položimo na drobtine. Odstranimo papir za peko in kremo potresemo s preostalimi drobtinami. S srednje velikim modelčkom za piškote ali obročem z ravnimi robovi (s premerom približno 7 cm) izrežemo posamezne tortice – vsakič, preden izrežemo tortico, potopimo modelček v vročo vodo in ga posušimo. Če imamo v hladilniku dovolj prostora, tortice takoj preložimo na servirne krožnike, sicer pa na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Nato jih spet postavimo v hladilnik, dokler jih ne postrežemo – to lahko storimo 4 ure vnaprej. (Ko smo izrezali vseh 8 tortic, nam bo ostalo nekaj kreme in drobtin, vendar jih ne zavržemo – lahko jih postrežemo s sadjem ali pa dodamo kake druge sladke drobtine in vse skupaj zamrznemo v posodici, da dobimo kremast, hrustljav sladoled).
Tik preden postrežemo, pripravimo še preliv. Češnje, maslo, sladkor in po želji češnjevec ali liker iz črnega ribeza damo v kozico in segrejemo pri zmerni temperaturi. Ves čas mešamo, dokler ne začne sladkor karamelizirati, češnje pa spustijo sok, da nastane sirupasta zmes. Tople češnje z žlico nadevamo na mrzle tortice in takoj postrežemo.