Kaj boste skuhali danes?
Kotleti palamide na žaru
Kotleti palamide na žaru
Sestavine
- 4 kotleti palamide po 160 g
- 4 sesekljani stroki česna
- 1 žlička posušenega zdrobljenega čilija
- 1 žlica olja
- sol
- poper
Takole uživajo Italijani po službi
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 4 kotleti palamide po 160 g
- 4 sesekljani stroki česna
- 1 žlička posušenega zdrobljenega čilija
- 1 žlica olja
- sol
- poper
Postopek
Česen drobno sesekljamo in ga v skledici zmešamo s čilijem, žlico olja, soljo in poprom. Z mešanico premažemo ribje kotlete in jih mariniramo 5 minut.
Ribje kotlete položimo na razgret žar in jih pečemo 3 minute na vsaki strani, da so ravno pečeni – če jih bomo prepekli, bo meso neprijetno suho.
Nasvet
Če dobimo celo palamido, prosimo ribarja, naj jo nareže na kotlete namesto nas. Glavo naj odreže tako, da se je drži še nekaj mesa, prav tako rep. Pečene kose lahko potem postrežemo tako, da ribo spet »sestavimo« kot na sliki.
Nasvet
K palamidi se prileže kakšna lahka sveža omaka, recimo francoska sauce vièrge, ki jo pripravimo tako, da 100 g paradižnika drobno narežemo in sesekljamo 1 šalotko. Oboje damo v kozico, dodamo 2 žlički kaper, sok ½ limone in 1 dl oljčnega olja, solimo in popramo ter segrevamo 2 minuti, nato dodamo nekaj natrganih listov bazilike.
Nasvet
Kot prilogo lahko ponudimo še na žaru pečene jajčevce, ratauj ali solato s pečenimi jajčevci – recept poiščite na www.dobertek.com.
Nasvet
Večje ribe je težje optimalno speči. Palamida je zaradi čvrstosti mesa idealna za peko v kotletih. Zato jo lahko spečemo hitreje in okusneje na ta način, na krožniku pa jo postrežemo kot »celo« ribo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančje meso v beli omaki
Da piščančje meso ni preveč suho, ga lahko popestrimo s preprosto omako.
Pečen piščanec z bučo, žajbljem in orehi
Izbrane jesenske sestavine so v tej jedi združijo, kot bi bile od nekdaj ustvarjene za skupaj.