© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kosmuljeva pita s crème brûlée

Kosmuljeva pita s crème brûlée

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 450 g kosmulj
  • 200 g belega sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 dl sladke smetane
  • 350 g krhkega testa (opomba spodaj)
  • moka za delovno površino

Sestavine

  • 450 g kosmulj
  • 200 g belega sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 dl sladke smetane
  • 350 g krhkega testa (opomba spodaj)
  • moka za delovno površino

Postopek

1

Kosmulje stresemo v kozico skupaj s 100 g sladkorja in prilijemo 1 dl vode. Mešanica naj rahlo vre 8 do 10 minut, da se kosmulje zmehčajo, tekočina pa se spremeni v sirup. Vsebino kozice pretresemo na cedilo nad skledo in pustimo, da se odcedi. Odcejene kosmulje stresemo v skledo in pustimo, da se ohladijo, sirupast sok pa prihranimo – potrebovali ga bomo približno 1,5 dl.

2

V drugi skledi stepemo jajca s 50 g sladkorja, nato vmešamo še smetano in kosmuljev sirup. Precedimo v drugo skledo in postavimo na stran.

3

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo 2 mm na debelo, nato ga prenesemo v namaščen in pomokan model za pite s premerom 23 cm. Narahlo ga pritisnemo ob dno in obod; malce testa naj visi čez rob. Obložimo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo suh fižol v zrnju. Testo slepo pečemo 10 minut, nato fižol in papir odstranimo ter testo pečemo še 20 minut. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se ohladi.

4

Temperaturo pečice znižamo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Kosmulje enakomerno razporedimo po pečenem testu, nato jih pazljivo prelijemo s smetanovo mešanico, da bosta plasti ostali ločeni. Pito pečemo 35 do 40 minut; smetanova plast se mora ob premiku še rahlo zatresti. Model vzamemo iz pečice in odrežemo testo ob robovih. Pustimo, da se pita popolnoma ohladi.

5

Pito potresemo s preostalim sladkorjem in ga karameliziramo s kuhinjskim gorilnikom ali na hitro v pečici, ki smo jo nastavili na najvišjo vročino (žar). Pito takoj postrežemo.

Krhko testo

Krhko testo kupimo ali ga vnaprej pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo in ko nastanejo drobtine, dodamo 1 jajce ter še naprej mešamo, da se sestavine sprimejo v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo hladne vode ali mleka. Testo še malo pregnetemo, da oblikujemo lepo kepo. Damo jo v plastično ali stekleno posodo s pokrovom in jo za najmanj pol ure shranimo v hladilnik.

Priljubljeni recepti

Kanapeji s kumaro in modrim sirom

Svež in okusen prigrizek s kumaro in modrim sirom bo pripravljen, kot bi mignil

Enostavno

Torta z mandarinami

Popolna torta za jesenski rojstni dan ali praznično kosilo! Za piko na i je v njej šilce likerja.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Pita Mont Blanc (s kostanjevo kremo in španskimi vetrci)

Mont Blanc je slavna francoska kostanjeva sladica, ki po obliki spominja na znameniti vrh

2 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.