Kaj boste skuhali danes?
Koromačeva rižota z limono
Najboljša kremna rižota
Koromačeva rižota z limono
Najboljša kremna rižota
Sestavine
- 1 velik koromač
- 1 žlica + košček masla
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljan strok česna
- 150 g riža
- 1,7 dl belega vina
- 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
- lupinica 1 limone
- 25 g parmezana
- sol
- poper
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
- 1 velik koromač
- 1 žlica + košček masla
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljan strok česna
- 150 g riža
- 1,7 dl belega vina
- 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
- lupinica 1 limone
- 25 g parmezana
- sol
- poper
Postopek
Koromačeve vršičke odrežemo, nasekljamo in shranimo. Dno koromača odrežemo in zavržemo, zunanje plasti koromača ločimo od notranjih in jih sesekljamo. Segrejemo žlico masla in na njem pražimo čebulo, česen in sesekljan koromač tako dolgo, da se vse zmehča, vendar se ne obarva.
Dodamo riž in mešamo eno minuto. Prilijemo skoraj vse vino in pustimo, da alkohol izhlapi. Postopoma dodajamo po eno zajemalko jušne osnove naenkrat in mešamo, da se vpije, nato dodamo novo zajemalko jušne osnove in nadaljujemo tako dolgo, da se riž zmehča (0,5 dl jušne osnove prihranimo za dušenje koromača).
Medtem preostali del koromača narežemo na rezine in jih na koščku masla popečemo, da se lepo obarvajo. Prilijemo 0,5 dl jušne osnove in preostalo vino ter koromač dušimo do mehkega.
V kuhano rižoto vmešamo na tanke rezance narezano limonovo lupino in parmezan. Solimo in popramo, rižoto odstavimo z ognja in pustimo pokrito 2 minuti. Nato jo razdelimo v 2 krožnika ali skodeli, obložimo z dušenim koromačem in po želji potresemo s prihranjenim koromačevim zelenjem.