
Korenčkova juha s karijem
Aromatična korenčkova juha za zimske dni
Korenčkova juha s karijem
Aromatična korenčkova juha za zimske dni

Sestavine
- 3 čebule
- 1,2 kg korenja
- 4 paradižniki
- velik kos svežega ingverja
- 2 zelena čilija
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička semen grškega sena
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički koriandrovih semen
- 8 zelenih strokov kardamoma
- 1 žlička kurkume
- 2 žlički garam masale
- sol in poper
- 2 litra zelenjavne jušne osnove
- sok 1 limone
- 2 dl mleka (ali kokosovega mleka)
ko postrežemo
- salsa iz indijskih oreškov in koriandra
- narezana mlada čebulica

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 3 čebule
- 1,2 kg korenja
- 4 paradižniki
- velik kos svežega ingverja
- 2 zelena čilija
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička semen grškega sena
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički koriandrovih semen
- 8 zelenih strokov kardamoma
- 1 žlička kurkume
- 2 žlički garam masale
- sol in poper
- 2 litra zelenjavne jušne osnove
- sok 1 limone
- 2 dl mleka (ali kokosovega mleka)
ko postrežemo
- salsa iz indijskih oreškov in koriandra
- narezana mlada čebulica
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, korenje narežemo na kolobarje, paradižnik na koščke. Ingver olupimo in nasekljamo, čili nasekljamo.
V kozici segrejemo olje. Dodamo semena in kardamom ter pražimo, da začnejo cvrčati. Dodamo čebulo in korenje ter pražimo nekaj minut, da se malo obarvata in zadišita. Nato dodamo paradižnik, ingver, čili in začimbe ter dušimo še 8 do 10 minut, medtem občasno pomešamo.
Prilijemo jušno osnovo, zavremo in nežno kuhamo 40 minut, da je korenček zelo mehak. Pustimo, da se malo ohladi, nato juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Dodamo limonov sok ter solimo in popramo po okusu. Juho zlijemo nazaj v lonec, dodamo mleko in pogrejemo. Ponudimo jo s salso iz indijskih oreškov in koriandra ter z mlado čebulico, narezano na kolobarčke.
Nasvet
Recept za salso najdete tukaj.