
Korenčkova juha s karijem
Aromatična korenčkova juha za zimske dni
Korenčkova juha s karijem
Aromatična korenčkova juha za zimske dni

Sestavine
- 3 čebule
- 1,2 kg korenja
- 4 paradižniki
- velik kos svežega ingverja
- 2 zelena čilija
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička semen grškega sena
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički koriandrovih semen
- 8 zelenih strokov kardamoma
- 1 žlička kurkume
- 2 žlički garam masale
- sol in poper
- 2 litra zelenjavne jušne osnove
- sok 1 limone
- 2 dl mleka (ali kokosovega mleka)
ko postrežemo
- salsa iz indijskih oreškov in koriandra
- narezana mlada čebulica

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 3 čebule
- 1,2 kg korenja
- 4 paradižniki
- velik kos svežega ingverja
- 2 zelena čilija
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička semen grškega sena
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički koriandrovih semen
- 8 zelenih strokov kardamoma
- 1 žlička kurkume
- 2 žlički garam masale
- sol in poper
- 2 litra zelenjavne jušne osnove
- sok 1 limone
- 2 dl mleka (ali kokosovega mleka)
ko postrežemo
- salsa iz indijskih oreškov in koriandra
- narezana mlada čebulica
Postopek
Čebulo drobno nasekljamo, korenje narežemo na kolobarje, paradižnik na koščke. Ingver olupimo in nasekljamo, čili nasekljamo.
V kozici segrejemo olje. Dodamo semena in kardamom ter pražimo, da začnejo cvrčati. Dodamo čebulo in korenje ter pražimo nekaj minut, da se malo obarvata in zadišita. Nato dodamo paradižnik, ingver, čili in začimbe ter dušimo še 8 do 10 minut, medtem občasno pomešamo.
Prilijemo jušno osnovo, zavremo in nežno kuhamo 40 minut, da je korenček zelo mehak. Pustimo, da se malo ohladi, nato juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Dodamo limonov sok ter solimo in popramo po okusu. Juho zlijemo nazaj v lonec, dodamo mleko in pogrejemo. Ponudimo jo s salso iz indijskih oreškov in koriandra ter z mlado čebulico, narezano na kolobarčke.
Nasvet
Recept za salso najdete tukaj.