
Kaj boste skuhali danes?
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!

Sestavine
- 1,7 dl sončničnega olja
- 170 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 večja jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 200 g naribanega bučnega mesa
- 100 g svetlih rozin (sultanin)
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlički cimeta
- 200 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
okras
- 200 g kremnega sira
- 80 g sladkorja v prahu
- prepraženi ameriški orehi (pekani)

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1,7 dl sončničnega olja
- 170 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 večja jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 200 g naribanega bučnega mesa
- 100 g svetlih rozin (sultanin)
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlički cimeta
- 200 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
okras
- 200 g kremnega sira
- 80 g sladkorja v prahu
- prepraženi ameriški orehi (pekani)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Modelčke za mafine obložimo s papirčki. V večjo skledo vlijemo olje in mu dodamo sladkor, jajca in aromo. Zmes dobro stepemo in nato dodamo bučno meso, rozine in pomarančno lupino.
Vmešamo cimet, moko in sodo bikarbono. Dobimo precej mokro testo. Razdelimo ga v modelčke in pečemo 25 minut, da postane čvrsto na dotik. Z leseno palčko, ki jo zapičimo v mafin, preverimo, ali je testo dovolj pečeno. Če je palčka čista, ko jo izvlečemo iz biskvita, so mafini pečeni. Ohladimo jih na kuhinjski rešetki.
Pripravimo še kremo za okras. Kremni sir in sladkor stepemo, da dobimo mazavo kremo, s katero premažemo vrhove kolačkov. Okrasimo jih še z orehi pekani in shranimo v hladilniku. Pred postrežbo jih moramo nekaj časa pustiti na sobni temperaturi, da razvijejo aromo in teksturo.
Nasvet
Za te kolačke je najboljše uporabiti meso muškatne ali maslene buče. Če je meso buče bolj mokro, ko ga naribamo, ga moramo pred uporabo dobro ožeti.
Namesto ameriških orehov (pekanov) lahko uporabimo tudi navadne orehe, saj imajo zelo podoben okus.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih