
Kaj boste skuhali danes?
Kolački s šunko in jajčki
Kolački s šunko in jajčki

Sestavine
- 500 g maslenega krhkega testa
- olje za premaz modlov
- moka za delovno površino
nadev
- košček masla
- 1 majhna čebula
- 8 rezin šunke
- ½ žličke zmletega muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- 12 prepeličjih jajc
- par ščepcev makovih semen

Spomin na otroštvo ali sodoben brunch trend?
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 500 g maslenega krhkega testa
- olje za premaz modlov
- moka za delovno površino
nadev
- košček masla
- 1 majhna čebula
- 8 rezin šunke
- ½ žličke zmletega muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- 12 prepeličjih jajc
- par ščepcev makovih semen
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C in pekač za 12 mafinov dobro premažemo z oljem, nato pa vsak model v pekaču obložimo z dolgim trakom papirja za peko. Dve tretjini testa razvaljamo na rahlo pomokani površini in izrežemo dvanajst 10 do 11 cm velikih krogov (ostanke ponovno razvaljamo). Z vsakim krogom nato obložimo en model v pekaču. Preostalo testo zavijemo v folijo in prihranimo.
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, šunko narežemo na kockice. V ponvi stopimo maslo in popražimo čebulo ter šunko, da se čebula zmehča, šunka pa postane hrustljava in porjavi. Dodamo muškat in mešamo eno minuto, nato vsebino stresemo v skledo in pustimo, da se 5 minut ohlaja. Vmešamo 1 jajce in smetano ter dobro začinimo s soljo in poprom. Maso porazdelimo po modelčkih in v sredini s hrbtom žličke dobro pritisnemo, da naredimo luknjico. V vsako luknjico ubijemo eno prepeličje jajce in rahlo solimo. Stepemo preostalo jajce in z njim premažemo robove testa.
Razvaljamo preostalo testo in izrežemo dvanajst 6 do 7 cm velikih krogov. Na vsak kolaček previdno položimo en krog in stisnemo robove, da nam jajce ne bo steklo. Pokrove premažemo s preostalim jajcem in posipamo z makovimi semeni. Pečemo 25 do 30 minut, da se kolački lepo zlato zapečejo. Ohladimo jih v pekaču, nato kolačke iz pekača vzamemo s trakovi papirja za peko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Makroni s čokolado in malinami
Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske
Drobljenec z jagodami in rabarbaro
Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.