Kaj boste skuhali danes?
Kolački s šunko in jajčki
Kolački s šunko in jajčki
Sestavine
- 500 g maslenega krhkega testa
- olje za premaz modlov
- moka za delovno površino
nadev
- košček masla
- 1 majhna čebula
- 8 rezin šunke
- ½ žličke zmletega muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- 12 prepeličjih jajc
- par ščepcev makovih semen
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 500 g maslenega krhkega testa
- olje za premaz modlov
- moka za delovno površino
nadev
- košček masla
- 1 majhna čebula
- 8 rezin šunke
- ½ žličke zmletega muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- 12 prepeličjih jajc
- par ščepcev makovih semen
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C in pekač za 12 mafinov dobro premažemo z oljem, nato pa vsak model v pekaču obložimo z dolgim trakom papirja za peko. Dve tretjini testa razvaljamo na rahlo pomokani površini in izrežemo dvanajst 10 do 11 cm velikih krogov (ostanke ponovno razvaljamo). Z vsakim krogom nato obložimo en model v pekaču. Preostalo testo zavijemo v folijo in prihranimo.
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, šunko narežemo na kockice. V ponvi stopimo maslo in popražimo čebulo ter šunko, da se čebula zmehča, šunka pa postane hrustljava in porjavi. Dodamo muškat in mešamo eno minuto, nato vsebino stresemo v skledo in pustimo, da se 5 minut ohlaja. Vmešamo 1 jajce in smetano ter dobro začinimo s soljo in poprom. Maso porazdelimo po modelčkih in v sredini s hrbtom žličke dobro pritisnemo, da naredimo luknjico. V vsako luknjico ubijemo eno prepeličje jajce in rahlo solimo. Stepemo preostalo jajce in z njim premažemo robove testa.
Razvaljamo preostalo testo in izrežemo dvanajst 6 do 7 cm velikih krogov. Na vsak kolaček previdno položimo en krog in stisnemo robove, da nam jajce ne bo steklo. Pokrove premažemo s preostalim jajcem in posipamo z makovimi semeni. Pečemo 25 do 30 minut, da se kolački lepo zlato zapečejo. Ohladimo jih v pekaču, nato kolačke iz pekača vzamemo s trakovi papirja za peko.