© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Lososova pita

Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom

Lososova pita

Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
smoked salmon souffle tartlet's eat outdoorsweekend

Sestavine

  • 200 g krhkega testa
  • moka za delovno površino
  • sesekljan koper za posip

nadev

  • 50 g moke
  • 50 g masla
  • 3 dl mleka
  • 3 velika jajca
  • lupina ½ limone
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • sol
  • poper
  • 100 g prekajenega lososa (rezine)
  • 150 g drobljivega kozjega sira
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

  • 200 g krhkega testa
  • moka za delovno površino
  • sesekljan koper za posip

nadev

  • 50 g moke
  • 50 g masla
  • 3 dl mleka
  • 3 velika jajca
  • lupina ½ limone
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • sol
  • poper
  • 100 g prekajenega lososa (rezine)
  • 150 g drobljivega kozjega sira

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Krhko testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo model za pite premera 22 cm; odvečno testo pustimo viseti čez rob modla. Testo obložimo s papirjem za peko, nanj vsujemo fižol in testo slepo pečemo 15 minut. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut.

2

Medtem pripravimo nadev. Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo, moko in mleko damo v kozico. Mešanico segrevamo in pri tem vseskozi mešamo, da dobimo gosto, gladko omako. Vmešamo rumenjake, limonovo lupino in koper ter solimo in popramo.

3

V drugi skledi stepemo beljake v sneg in ga previdno vmešamo v omako.

4

Lososove rezine natrgamo na večje kose in jih polovico razporedimo skupaj s polovico kozjega sira na pečeno podlago za pito, prekrijemo s penasto omako in na njo razporedimo preostali losos in sir. Vrh posujemo s koprom. Pito pečemo 25 do 35 minut, da naraste in se zlato obarva. Pečeni odstranimo odvečno testo z roba. Pito postrežemo s krompirjevo solato s stročjim fižolom.

Priljubljeni recepti

Sladke kremice z lovorovimi listi

Sladica z lovorjevimi listi, kako zanimivo!

Enostavno

Sirov namaz z zelenjavo

Stebelna zelena, mlada čebulica in korenček se v družbi čedarja in majoneze spremenijo v odličen namaz.

10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.