© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Lososova pita

Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom

Lososova pita

Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
smoked salmon souffle tartlet's eat outdoorsweekend

Sestavine

  • 200 g krhkega testa
  • moka za delovno površino
  • sesekljan koper za posip

nadev

  • 50 g moke
  • 50 g masla
  • 3 dl mleka
  • 3 velika jajca
  • lupina ½ limone
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • sol
  • poper
  • 100 g prekajenega lososa (rezine)
  • 150 g drobljivega kozjega sira
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 200 g krhkega testa
  • moka za delovno površino
  • sesekljan koper za posip

nadev

  • 50 g moke
  • 50 g masla
  • 3 dl mleka
  • 3 velika jajca
  • lupina ½ limone
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • sol
  • poper
  • 100 g prekajenega lososa (rezine)
  • 150 g drobljivega kozjega sira

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Krhko testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo model za pite premera 22 cm; odvečno testo pustimo viseti čez rob modla. Testo obložimo s papirjem za peko, nanj vsujemo fižol in testo slepo pečemo 15 minut. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut.

2

Medtem pripravimo nadev. Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo, moko in mleko damo v kozico. Mešanico segrevamo in pri tem vseskozi mešamo, da dobimo gosto, gladko omako. Vmešamo rumenjake, limonovo lupino in koper ter solimo in popramo.

3

V drugi skledi stepemo beljake v sneg in ga previdno vmešamo v omako.

4

Lososove rezine natrgamo na večje kose in jih polovico razporedimo skupaj s polovico kozjega sira na pečeno podlago za pito, prekrijemo s penasto omako in na njo razporedimo preostali losos in sir. Vrh posujemo s koprom. Pito pečemo 25 do 35 minut, da naraste in se zlato obarva. Pečeni odstranimo odvečno testo z roba. Pito postrežemo s krompirjevo solato s stročjim fižolom.

Priljubljeni recepti

Kolački z robidnicami

Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.

35 min
Enostavno

Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki

Presenetite domače s posebnim kosilom!

3 h 50 min
Enostavno

Jabolčna pita z mandlji in medom

Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.