Kaj boste skuhali danes?
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom
Sestavine
- 200 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- sesekljan koper za posip
nadev
- 50 g moke
- 50 g masla
- 3 dl mleka
- 3 velika jajca
- lupina ½ limone
- 1 žlica sesekljanega kopra
- sol
- poper
- 100 g prekajenega lososa (rezine)
- 150 g drobljivega kozjega sira
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 200 g krhkega testa
- moka za delovno površino
- sesekljan koper za posip
nadev
- 50 g moke
- 50 g masla
- 3 dl mleka
- 3 velika jajca
- lupina ½ limone
- 1 žlica sesekljanega kopra
- sol
- poper
- 100 g prekajenega lososa (rezine)
- 150 g drobljivega kozjega sira
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krhko testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo model za pite premera 22 cm; odvečno testo pustimo viseti čez rob modla. Testo obložimo s papirjem za peko, nanj vsujemo fižol in testo slepo pečemo 15 minut. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut.
Medtem pripravimo nadev. Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo, moko in mleko damo v kozico. Mešanico segrevamo in pri tem vseskozi mešamo, da dobimo gosto, gladko omako. Vmešamo rumenjake, limonovo lupino in koper ter solimo in popramo.
V drugi skledi stepemo beljake v sneg in ga previdno vmešamo v omako.
Lososove rezine natrgamo na večje kose in jih polovico razporedimo skupaj s polovico kozjega sira na pečeno podlago za pito, prekrijemo s penasto omako in na njo razporedimo preostali losos in sir. Vrh posujemo s koprom. Pito pečemo 25 do 35 minut, da naraste in se zlato obarva. Pečeni odstranimo odvečno testo z roba. Pito postrežemo s krompirjevo solato s stročjim fižolom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse