© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pita s šampinjoni in mlado špinačo

Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!

Pita s šampinjoni in mlado špinačo

Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita-s-sampinjoni-in-mlado-spinaco_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 50 dag maslenega krhkega testa
  • moka za delovno površino

nadev

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 170 g šampinjonov
  • 150 g listov mlade špinače
  • 5 razžvrkljanih jajc
  • 1 dl mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 200 g zrelega sira čedar
  • 2 vejici timijana
  • sol
  • poper

Sestavine

  • 50 dag maslenega krhkega testa
  • moka za delovno površino

nadev

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 170 g šampinjonov
  • 150 g listov mlade špinače
  • 5 razžvrkljanih jajc
  • 1 dl mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 200 g zrelega sira čedar
  • 2 vejici timijana
  • sol
  • poper

Postopek

1

Šampinjone očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Špinačo operemo in jo grobo nasekljamo. Sir naribamo. Timijanu osmukamo listke. Pečico segrejemo na 190 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo globlji okrogel model premera 22 cm. Testa, ki visi čez rob, še ne obrežemo. Model postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik za najmanj 15 minut.

2

Testo obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo suh fižol. Pečemo 15 do 20 minut, nato fižol in papir odstranimo ter pečemo še 5 minut. Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zmanjšamo na 160 °C.

3

V večji ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo šampinjone. Dodamo špinačo in pražimo približno 3 minute, da oveni. V primerno veliko skledo zlijemo mleko, jajca in smetano. Dobro premešamo in začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testeno dno posujemo nariban sir, po siru pa pražene gobice in špinačo. Pito prelijemo z jajčno mešanico in posujemo s timijanovimi lističi. Pečemo jo 40 do 45 minut, vzamemo iz pečice in ohladimo. Obrežemo odvečno testo z robov, narežemo na rezine in postrežemo s solato.

Priljubljeni recepti

Namaz iz bučnic

Namaz je odličen z vsemi vrstami kruha, najbolj pa se poda na opečene rezine rženega kruha.

25 min
Enostavno

Ajdov veganski kari

če tradicionalni riž zamenjamo za ajdovo kašo pričaramo še bolj globok okus

40 min
Enostavno

Gobe s sirom in pehtranom

Polnjeni šampinjoni malo drugače

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.