© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita s šampinjoni in mlado špinačo

Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!

Pita s šampinjoni in mlado špinačo

Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita-s-sampinjoni-in-mlado-spinaco_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 50 dag maslenega krhkega testa
  • moka za delovno površino

nadev

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 170 g šampinjonov
  • 150 g listov mlade špinače
  • 5 razžvrkljanih jajc
  • 1 dl mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 200 g zrelega sira čedar
  • 2 vejici timijana
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 50 dag maslenega krhkega testa
  • moka za delovno površino

nadev

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 170 g šampinjonov
  • 150 g listov mlade špinače
  • 5 razžvrkljanih jajc
  • 1 dl mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 200 g zrelega sira čedar
  • 2 vejici timijana
  • sol
  • poper

Postopek

1

Šampinjone očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Špinačo operemo in jo grobo nasekljamo. Sir naribamo. Timijanu osmukamo listke. Pečico segrejemo na 190 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo globlji okrogel model premera 22 cm. Testa, ki visi čez rob, še ne obrežemo. Model postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik za najmanj 15 minut.

2

Testo obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo suh fižol. Pečemo 15 do 20 minut, nato fižol in papir odstranimo ter pečemo še 5 minut. Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zmanjšamo na 160 °C.

3

V večji ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo šampinjone. Dodamo špinačo in pražimo približno 3 minute, da oveni. V primerno veliko skledo zlijemo mleko, jajca in smetano. Dobro premešamo in začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testeno dno posujemo nariban sir, po siru pa pražene gobice in špinačo. Pito prelijemo z jajčno mešanico in posujemo s timijanovimi lističi. Pečemo jo 40 do 45 minut, vzamemo iz pečice in ohladimo. Obrežemo odvečno testo z robov, narežemo na rezine in postrežemo s solato.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.