Kaj boste skuhali danes?
Pita s šampinjoni in mlado špinačo
Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!
Pita s šampinjoni in mlado špinačo
Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!
Sestavine
- 50 dag maslenega krhkega testa
- moka za delovno površino
nadev
- 1 žlica oljčnega olja
- 170 g šampinjonov
- 150 g listov mlade špinače
- 5 razžvrkljanih jajc
- 1 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 200 g zrelega sira čedar
- 2 vejici timijana
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – preprost recept, ki vedno uspe
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 50 dag maslenega krhkega testa
- moka za delovno površino
nadev
- 1 žlica oljčnega olja
- 170 g šampinjonov
- 150 g listov mlade špinače
- 5 razžvrkljanih jajc
- 1 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 200 g zrelega sira čedar
- 2 vejici timijana
- sol
- poper
Postopek
Šampinjone očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Špinačo operemo in jo grobo nasekljamo. Sir naribamo. Timijanu osmukamo listke. Pečico segrejemo na 190 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo globlji okrogel model premera 22 cm. Testa, ki visi čez rob, še ne obrežemo. Model postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik za najmanj 15 minut.
Testo obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo suh fižol. Pečemo 15 do 20 minut, nato fižol in papir odstranimo ter pečemo še 5 minut. Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zmanjšamo na 160 °C.
V večji ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo šampinjone. Dodamo špinačo in pražimo približno 3 minute, da oveni. V primerno veliko skledo zlijemo mleko, jajca in smetano. Dobro premešamo in začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testeno dno posujemo nariban sir, po siru pa pražene gobice in špinačo. Pito prelijemo z jajčno mešanico in posujemo s timijanovimi lističi. Pečemo jo 40 do 45 minut, vzamemo iz pečice in ohladimo. Obrežemo odvečno testo z robov, narežemo na rezine in postrežemo s solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Blazinice iz listnatega testa z mesno-zelenjavnim nadevom
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo
Gaspačo (hladna zelenjavna juha)
Najhitreje in najenostavneje pripravljena španska juha