
Klobasice v listnatem testu
Klobasice v testu so odlična ideja za piknik ali večerno druženje s prijatelji
Klobasice v listnatem testu
Klobasice v testu so odlična ideja za piknik ali večerno druženje s prijatelji

Sestavine
- 375 g listnatega testa
- moka za pomokanje
- 2 velika krompirja
- 225 g klobase chorizo
- majhen šopek peteršilja
- 2 žlici semen črne kumine
- 1 jajce

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 375 g listnatega testa
- moka za pomokanje
- 2 velika krompirja
- 225 g klobase chorizo
- majhen šopek peteršilja
- 2 žlici semen črne kumine
- 1 jajce
Postopek
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v kvadrat, velik približno 40 x 20 cm. Prerežemo ga na pol, da dobimo dva dolga pravokotnika, ki ju položimo na papir za peko in postavimo v hladilnik, da se ohladita.
Olupljen krompir narežemo na kocke in ga zavremo v loncu osoljene vode. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo, da se le malo zmehča, približno 5 minut, nato ga odcedimo in ohladimo.
Medtem klobasi odstranimo ovoj in meso damo v multipraktik. Dodamo sesekljan peteršilj, 1 žlico semen črne kumine in ohlajen krompir ter zmeljemo, a pazimo, da krompirja ne zdrobimo preveč.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo vzamemo iz hladilnika. Klobasno maso oblikujemo v dva dolga svaljka. Vsakega položimo na sredino enega kosa testa in robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Testo združimo na eni strani in zatesnimo z vilicami. Vsak zavitek narežemo na 9 kosov, dolgih približno 5 cm, in jih razporedimo na pekač. Premažemo z jajcem, posujemo s preostalimi semeni črne kumine in pečemo 25 do 30 minut, da se zavitki zlato zapečejo in je nadev pečen. Pustimo, da se popolnoma ohladijo, preden jih zapakiramo za piknik.
Nasvet
Če nam listnato testo ostane, iz njega pripravimo slano pecivo: razvaljano listnato testo narežemo na trakove, zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, posujemo s soljo, poljubnimi semeni, začimbami, zelišči … in spečemo, da se testo napihne, zahrusta in zlato obarva. Imenitno za piknike in druge zabave!