
Kari z mesnimi kroglicami (kofta curry)
Avtentična indijska jed po navdihu filma, ki ogreje dušo in srce.
Kari z mesnimi kroglicami (kofta curry)
Avtentična indijska jed po navdihu filma, ki ogreje dušo in srce.

Sestavine
Mesne kroglice
- 500 g puste mlete jagnjetine (ali drugega mletega mesa)
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička začimbne mešanice garam masala
- nekaj vejic koriandra (stebelca porabimo za kroglice, lističe za kari)
- 2 žlički rastlinskega olja
Kari
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- košček ingverja, dolg 4 cm
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička mlete kurkume
- 1 žlička mletega koriandra
- 400 g (1 pločevinka) paradižnika v koščkih
- sok 1⁄2 limone
- sol in poper
- 250 g riža basmati

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
Mesne kroglice
- 500 g puste mlete jagnjetine (ali drugega mletega mesa)
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička začimbne mešanice garam masala
- nekaj vejic koriandra (stebelca porabimo za kroglice, lističe za kari)
- 2 žlički rastlinskega olja
Kari
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- košček ingverja, dolg 4 cm
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička mlete kurkume
- 1 žlička mletega koriandra
- 400 g (1 pločevinka) paradižnika v koščkih
- sok 1⁄2 limone
- sol in poper
- 250 g riža basmati
Postopek
Za mesne kroglice semena kumina popražimo in zmeljemo. Stebelca koriandra drobno nasekljamo. Vse sestavine damo v skledo, dobro premešamo in iz mase oblikujemo 16 kroglic. Za 30 minut jih postavimo v hladilnik.
Čebulo, česen in ingver grobo nasekljamo. Damo jih v majhen multipraktik in gladko zmeljemo.
V veliki globoki ponvi segrejemo olje in na njem po vseh straneh popečemo mesne kroglice, da se zapečejo, nato jih preložimo na krožnik. V ponev damo čebulno mešanico, solimo in popramo ter nežno pražimo 10 minut; če se začne prijemati, dodamo malo vode. Dodamo začimbe in pražimo še 2 minuti.
Riž vsujemo v kozico, prilijemo približno 4,8 dl vode in dodamo ščep soli. Zavremo in 1 minuto pustimo brbotati, nato tesno pokrijemo s pokrovko. Nežno kuhamo 10 minut, nato odstavimo in pustimo riž 10 minut počivati.
Medtem paradižnik v koščkih stresemo v multipraktik (po mletju čebule ga ni treba pomiti), gladko zmeljemo in dodamo v ponev skupaj z 2 dl vode. Pustimo, da zavre.
V ponev dodamo mesne kroglice skupaj s sokovi, ki so iztekli med počivanjem, in jih nežno kuhamo 15 minut, medtem jih enkrat obrnemo. Kari solimo, popramo, dodamo limonov sok in lističe koriandra, nato ga postrežemo z rižem.
Garam masala
Garam masala je začimbna mešanica, ki se uporablja zlasti v indijski, pakistanski in drugih južnoazijskih kuhinjah. Obstaja več različic glede na regijo, tipična indijska mešanica pa vsebuje črni in beli poper, nageljnove žbice, cimetovo skorjo, muškatni cvet, kardamom, lovor in kumin. Sestavine najprej popražijo, nato jih zmeljejo. Mešanico lahko dodamo na začetku kuhanja, pogosteje pa na koncu ali pa jo posujemo po jedi, ko jo postrežemo.