Kaj boste skuhali danes?
Kaneloni s špinačo in skuto
Kaneloni s špinačo in skuto
Sestavine
paradižnikova omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 strti stroki česna
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 pločevinki (po 400 g) nasekljanega paradižnika
- nekaj listov bazilike
premaz
- 250 g maskarponeja
- 1,5 žlice mleka
- 40 g nastrganega parmezana
- 125 g kroglic mocarele, narezanih na rezine
nadev
- 500 g špinače
- 100 g nastrganega parmezana
- 400 g albuminske skute (rikote)
- ščep nastrganega muškatnega oreška
- 200 g suhih kanelonov
- sol
- poper
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
paradižnikova omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 strti stroki česna
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 pločevinki (po 400 g) nasekljanega paradižnika
- nekaj listov bazilike
premaz
- 250 g maskarponeja
- 1,5 žlice mleka
- 40 g nastrganega parmezana
- 125 g kroglic mocarele, narezanih na rezine
nadev
- 500 g špinače
- 100 g nastrganega parmezana
- 400 g albuminske skute (rikote)
- ščep nastrganega muškatnega oreška
- 200 g suhih kanelonov
- sol
- poper
Postopek
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 1 minuto pražimo česen. Dodamo sladkor, kis, paradižnik, sol in poper ter pustimo 20 minut rahlo vreti, da omaka postane gosta. Med kuhanjem jo od časa do časa premešamo. Dodamo baziliko in z omako prekrijemo pekač. Naredimo še premaz, in sicer tako, da maskarpone gladko zmešamo z mlekom ter začinimo s soljo in poprom.
Špinačo damo v veliko cedilo in jo prelijemo z vrelo vodo, da ovene (morda ne bo šlo vse hkrati). Ko se špinača dovolj shladi, da jo lahko primemo, iz nje iztisnemo odvečno vodo. Na grobo jo sesekljamo in v veliki skledi zmešamo s 100 g parmezana in skuto. Dobro začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.
Pečico segrejemo na 200 °C. S slaščičarsko vrečko ali vrečko za zamrzovanje, ki smo ji odrezali vogal, nadev iztisnemo v kanelone in jih drugega ob drugem zlagamo v pekač z omako. Nato jih premažemo z maskarponejem, prekrijemo z mocarelo in potresemo s parmezanom. Pečemo 30 do 35 minut, da se zlato obarvajo. Jed vzamemo iz pečice in pustimo, da 5 minut počiva, preden jo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.