
Kaj boste skuhali danes?
Rikota z lečo in pečenimi češnjevci
Prava poslastica iz pekača
Rikota z lečo in pečenimi češnjevci
Prava poslastica iz pekača

Sestavine
- 6 šalotk
- 1 dl oljčnega olja in še malo za pokapanje
- nastrgana lupina in sok 1 velike bio limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek kopra
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyske zelene leče
- 150 g špinače
- 4 žlice vode
- 2 x 250 g rikote
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejici
- sol in poper

Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

To bo vaša nova najljubša priloga (ali samostojna jed)
Krompir, maslo, smetana in mehak sir – sliši se nebeško dobro in nebeško dobro tudi je. Preizkusite naš recept za pommes aligot, kremni francoski pire.

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
- 6 šalotk
- 1 dl oljčnega olja in še malo za pokapanje
- nastrgana lupina in sok 1 velike bio limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek kopra
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyske zelene leče
- 150 g špinače
- 4 žlice vode
- 2 x 250 g rikote
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejici
- sol in poper
Postopek
Če imamo suho lečo, jo skuhamo po navodilu na zavitku. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Šalotko prerežemo na četrtine. Stresemo jo v srednje velik globlji pravokoten pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Pečemo 15 minut, da postane zlato rjava in se začne mehčati. Medtem pripravimo preliv. Baziliko in koper grobo narežemo. Preostalo oljčno olje zmešamo z limonovo lupino in sokom, vmešamo polovico zelišč, solimo in popramo.
Lečo, špinačo in vodo stresemo v pekač k šalotki ter vse skupaj nekoliko premešamo. Rikoto prekucnemo iz lončkov na sredino pekača in okrog položimo paradižnike. Lečo in paradižnike pokapamo s prelivom in pekač rahlo stresemo, da se sestavine premešajo. Rikoto pokapamo s kančkom oljčnega olja in vse skupaj dobro solimo in popramo. Nato pekač vrnemo v pečico za 30 do 35 minut oziroma za toliko časa, da je rikota čvrsta in svetlo rjavo zapečena.
Lečo postrežemo v plitvih skledicah, jo obložimo z nekaj žlicami kremaste rikote in potresemo s preostalimi zelišči.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladna torta s karamelno-masleno kremo
Imenitna torta za rojstni dan in druge posebne priložnosti, lično okrašena z rozetami iz čokoladne kreme