
Rikota z lečo in pečenimi češnjevci
Prava poslastica iz pekača
Rikota z lečo in pečenimi češnjevci
Prava poslastica iz pekača

Sestavine
- 6 šalotk
- 1 dl oljčnega olja in še malo za pokapanje
- nastrgana lupina in sok 1 velike bio limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek kopra
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyske zelene leče
- 150 g špinače
- 4 žlice vode
- 2 x 250 g rikote
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejici
- sol in poper

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 6 šalotk
- 1 dl oljčnega olja in še malo za pokapanje
- nastrgana lupina in sok 1 velike bio limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek kopra
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyske zelene leče
- 150 g špinače
- 4 žlice vode
- 2 x 250 g rikote
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejici
- sol in poper
Postopek
Če imamo suho lečo, jo skuhamo po navodilu na zavitku. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Šalotko prerežemo na četrtine. Stresemo jo v srednje velik globlji pravokoten pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Pečemo 15 minut, da postane zlato rjava in se začne mehčati. Medtem pripravimo preliv. Baziliko in koper grobo narežemo. Preostalo oljčno olje zmešamo z limonovo lupino in sokom, vmešamo polovico zelišč, solimo in popramo.
Lečo, špinačo in vodo stresemo v pekač k šalotki ter vse skupaj nekoliko premešamo. Rikoto prekucnemo iz lončkov na sredino pekača in okrog položimo paradižnike. Lečo in paradižnike pokapamo s prelivom in pekač rahlo stresemo, da se sestavine premešajo. Rikoto pokapamo s kančkom oljčnega olja in vse skupaj dobro solimo in popramo. Nato pekač vrnemo v pečico za 30 do 35 minut oziroma za toliko časa, da je rikota čvrsta in svetlo rjavo zapečena.
Lečo postrežemo v plitvih skledicah, jo obložimo z nekaj žlicami kremaste rikote in potresemo s preostalimi zelišči.