
Kandirana pomarančna lupina
Jemo jo kot sladek prigrizek ali pa jo nasekljane vmešamo v peciva, sirove torte in kolačke.
Kandirana pomarančna lupina
Jemo jo kot sladek prigrizek ali pa jo nasekljane vmešamo v peciva, sirove torte in kolačke.

Sestavine
- 4 velike pomaranče z neškropljeno lupino (ali 2 pomaranči in 2 limoni)
- 300 g sladkorja
- beli kristalni sladkor za posip

S temi triki bo vaš biskvit vedno popoln
Dober biskvit zahteva natančnost, znanje in razumevanje sestavin, pa čeprav se zdi tako preprost.

Klasična sladica, ki ni iz Splita
Bolj za hec, kot zares, pa vendar … ste tudi vi kot otroci kdaj pomislili, da je banana split morda dalmatinska sladica?

Torta iz filma, ki vas bo očarala
Pred nami je še en deževen vikend. Poletje se bo kmalu prevesilo v jesen in vikendi bodo pogosteje preživeti ob gledanju filmov na kavču s skledo kokic ali drugih ljubih prigrizkov.
Sestavine
- 4 velike pomaranče z neškropljeno lupino (ali 2 pomaranči in 2 limoni)
- 300 g sladkorja
- beli kristalni sladkor za posip
Postopek
Pomaranče razrežemo na 8 krhljev in izrežemo meso tako, da nam ostane približno 5 mm debela lupina. Vsak kos lupine razrežemo na 3 do 4 trakove.
Lupino položimo v kozico in zalijemo s hladno vodo. Zavremo in kuhamo 5 minut. Odcedimo, lupino vrnemo v kozico, ponovno zalijemo s hladno vodo, zavremo in kuhljamo 30 minut.
Lupino odcedimo. V kozico damo 300 g sladkorja, 3 dl vode in počasi segrevamo in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo lupino in jo kuhljamo 30 minut, da postane mehka in prosojna. Pustimo, da se v sirupu ohladi, nato jo s penovko preložimo na rešetko, položeno na pekač. Lupina naj bo v eni plasti, da se lažje posuši. Pekač damo v pečico, segreto na 50 °C (ali najnižjo temperaturo v vaši pečici), in lupino sušimo 30 minut.
Na papir za peko nasujemo plast belega kristalnega sladkorja. Del lupine povaljamo v sladkorju in jo raztresemo po odlagalni površini. Nadaljujemo s preostalo lupino in pustimo, da se še eno uro suši na zraku.
Lupino shranimo v nepredušno zaprto škatlo ali steklen kozarec in jo lahko hranimo 6 do 8 tednov.