
Kaj boste skuhali danes?
Kandirana pomarančna lupina
Jemo jo kot sladek prigrizek ali pa jo nasekljane vmešamo v peciva, sirove torte in kolačke.
Kandirana pomarančna lupina
Jemo jo kot sladek prigrizek ali pa jo nasekljane vmešamo v peciva, sirove torte in kolačke.

Sestavine
- 4 velike pomaranče z neškropljeno lupino (ali 2 pomaranči in 2 limoni)
- 300 g sladkorja
- beli kristalni sladkor za posip

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 4 velike pomaranče z neškropljeno lupino (ali 2 pomaranči in 2 limoni)
- 300 g sladkorja
- beli kristalni sladkor za posip
Postopek
Pomaranče razrežemo na 8 krhljev in izrežemo meso tako, da nam ostane približno 5 mm debela lupina. Vsak kos lupine razrežemo na 3 do 4 trakove.
Lupino položimo v kozico in zalijemo s hladno vodo. Zavremo in kuhamo 5 minut. Odcedimo, lupino vrnemo v kozico, ponovno zalijemo s hladno vodo, zavremo in kuhljamo 30 minut.
Lupino odcedimo. V kozico damo 300 g sladkorja, 3 dl vode in počasi segrevamo in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo lupino in jo kuhljamo 30 minut, da postane mehka in prosojna. Pustimo, da se v sirupu ohladi, nato jo s penovko preložimo na rešetko, položeno na pekač. Lupina naj bo v eni plasti, da se lažje posuši. Pekač damo v pečico, segreto na 50 °C (ali najnižjo temperaturo v vaši pečici), in lupino sušimo 30 minut.
Na papir za peko nasujemo plast belega kristalnega sladkorja. Del lupine povaljamo v sladkorju in jo raztresemo po odlagalni površini. Nadaljujemo s preostalo lupino in pustimo, da se še eno uro suši na zraku.
Lupino shranimo v nepredušno zaprto škatlo ali steklen kozarec in jo lahko hranimo 6 do 8 tednov.