Kaj boste skuhali danes?
Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki
Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki
Sestavine
hrustljave palčke
- 250 g listnatega testa
- mleko za premaz
- 60 g sira z modro plesnijo
- 60 g indijskih oreščkov
juha
- 1 velika čebula
- 25 g masla
- 1 velik krompir
- 4,5 dl mleka
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 170 g vodne kreše
- sol
- poper
- maslo za pekač
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
hrustljave palčke
- 250 g listnatega testa
- mleko za premaz
- 60 g sira z modro plesnijo
- 60 g indijskih oreščkov
juha
- 1 velika čebula
- 25 g masla
- 1 velik krompir
- 4,5 dl mleka
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 170 g vodne kreše
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C in namastimo dva velika nizka pekača. Testo razvaljamo in premažemo z mlekom ter polovico testa posipamo z zdrobljenim sirom z modro plesnijo in nasekljanimi indijskimi oreščki. Testo preganemo na pol po oreščkih in siru ter po njem močno pritisnemo z rokami. Testo po najdaljši dolžini razrežemo na 16 do 18 tankih trakov. Vsak trak malo zvijemo in položimo na pekač ter pazimo, da je med trakovi nekaj prostora. Palčke pečemo 10 minut, da se zlato obarvajo, nato jih takoj, ko jih vzamemo iz pečice, položimo na rešetko, da se ne primejo na pekač. V zaprti posodi jih lahko hranimo en teden. Preden jih postrežemo, jih nekaj minut pogrevamo v pečici.
Pripravimo juho. Čebulo nasekljamo in jo 5 minut pražimo na maslu v veliki kozici, da se začne mehčati. Krompir olupimo in ga narežemo na kocke ter dodamo čebuli, nato prilijemo mleko in jušno osnovo. Juho zavremo in pokrijemo, zmanjšamo temperaturo, začinimo in kuhamo 10 minut, da se krompir skuha.
Vodno krešo damo v multipraktik ali električni mešalnik in jo prelijemo z vročo krompirjevo juho. Juho zmiksamo in jo nato zlijemo nazaj v kozico ter pogrejemo. Vsako porcijo postrežemo v manjši skledici ali skodelici z dvema hrustljavima palčkama. Preostale palčke lahko pojemo ob drugih priložnostih.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zeljnata solata z majonezo
Z belim in rdečim zeljem, korenjem, čebulo in stebelno zeleno
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti
Borovničevi kolački s kislo smetano
Palačinke s sirovim nadevom
Po veliki noči se bi brez težav navadili na krepke pozne zajtrke, mar ne?