Kaj boste skuhali danes?
Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki
Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki
Sestavine
hrustljave palčke
- 250 g listnatega testa
- mleko za premaz
- 60 g sira z modro plesnijo
- 60 g indijskih oreščkov
juha
- 1 velika čebula
- 25 g masla
- 1 velik krompir
- 4,5 dl mleka
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 170 g vodne kreše
- sol
- poper
- maslo za pekač
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
hrustljave palčke
- 250 g listnatega testa
- mleko za premaz
- 60 g sira z modro plesnijo
- 60 g indijskih oreščkov
juha
- 1 velika čebula
- 25 g masla
- 1 velik krompir
- 4,5 dl mleka
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 170 g vodne kreše
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C in namastimo dva velika nizka pekača. Testo razvaljamo in premažemo z mlekom ter polovico testa posipamo z zdrobljenim sirom z modro plesnijo in nasekljanimi indijskimi oreščki. Testo preganemo na pol po oreščkih in siru ter po njem močno pritisnemo z rokami. Testo po najdaljši dolžini razrežemo na 16 do 18 tankih trakov. Vsak trak malo zvijemo in položimo na pekač ter pazimo, da je med trakovi nekaj prostora. Palčke pečemo 10 minut, da se zlato obarvajo, nato jih takoj, ko jih vzamemo iz pečice, položimo na rešetko, da se ne primejo na pekač. V zaprti posodi jih lahko hranimo en teden. Preden jih postrežemo, jih nekaj minut pogrevamo v pečici.
Pripravimo juho. Čebulo nasekljamo in jo 5 minut pražimo na maslu v veliki kozici, da se začne mehčati. Krompir olupimo in ga narežemo na kocke ter dodamo čebuli, nato prilijemo mleko in jušno osnovo. Juho zavremo in pokrijemo, zmanjšamo temperaturo, začinimo in kuhamo 10 minut, da se krompir skuha.
Vodno krešo damo v multipraktik ali električni mešalnik in jo prelijemo z vročo krompirjevo juho. Juho zmiksamo in jo nato zlijemo nazaj v kozico ter pogrejemo. Vsako porcijo postrežemo v manjši skledici ali skodelici z dvema hrustljavima palčkama. Preostale palčke lahko pojemo ob drugih priložnostih.