© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Toskanska zelenjavna enolončnica

Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!

Toskanska zelenjavna enolončnica

Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
toskanska-zelenjavna-enoloncnica_558x620_acf_cropped

To tradicionalno toskansko juho ponudimo s poširanim jajcem in je odlična tudi kot samostojen obrok za lahko kosilo.

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 stebla zelene
  • 2 majhna korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijanovih listov
  • 50 g posušenih jurčkov
  • 250 g podolgovatega paradižnika
  • 8,5 dl piščančje jušne osnove
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 3 rezine kruha
  • 6 jajc
  • 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
  • sol
  • poper
  • timijanovi lističi za posip
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 stebla zelene
  • 2 majhna korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijanovih listov
  • 50 g posušenih jurčkov
  • 250 g podolgovatega paradižnika
  • 8,5 dl piščančje jušne osnove
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 3 rezine kruha
  • 6 jajc
  • 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
  • sol
  • poper
  • timijanovi lističi za posip

Postopek

1

Zeleno, korenje, čebulo in česen nasekljamo. Oljčno olje segrejemo v večji kozici in na njem na nizki temperaturi 10 do 15 minut pražimo zeleno, korenje, čebulo, česen in timijan, da se zmehčajo. Medtem jurčke za 15 minut namočimo v vroči vodi, da se zmehčajo in nabreknejo. Nato jih odcedimo in vodo prihranimo. Jurčke grobo nasekljamo in jih skupaj z vodo dodamo zmehčani zelenjavi. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.

2

Paradižniku odstranimo semena, ga nasekljamo, nato pa vmešamo v juho in kuhamo 10 minut, da se začne mehčati. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre. Solimo in popramo.

3

Pripravimo poširana jajca. V kozici zavremo vodo, ji dodamo žlico kisa in temperaturo zmanjšamo, da voda komaj vre. Jajce ubijemo v skodelico in ga previdno spustimo v vodo. Rumenjak s pomočjo žlice pokrijemo z beljakom, da dobimo kroglo. Jajca kuhamo 3 do 4 minute, nato jih s penovko vzamemo iz vode.

4

Rezine kruha popražimo in natrgamo na koščke ter jih vmešamo v juho. Dodamo še peteršilj in juho razdelimo v 6 skodelic. Na vrh vsake skodelice položimo jajce, posujemo s timijanom in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.