
Kaj boste skuhali danes?
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!

To tradicionalno toskansko juho ponudimo s poširanim jajcem in je odlična tudi kot samostojen obrok za lahko kosilo.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stebla zelene
- 2 majhna korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijanovih listov
- 50 g posušenih jurčkov
- 250 g podolgovatega paradižnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
- 6 jajc
- 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
- sol
- poper
- timijanovi lističi za posip

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stebla zelene
- 2 majhna korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlički timijanovih listov
- 50 g posušenih jurčkov
- 250 g podolgovatega paradižnika
- 8,5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
- 6 jajc
- 1 žlica kisa, npr. DETO vinski kis
- sol
- poper
- timijanovi lističi za posip
Postopek
Zeleno, korenje, čebulo in česen nasekljamo. Oljčno olje segrejemo v večji kozici in na njem na nizki temperaturi 10 do 15 minut pražimo zeleno, korenje, čebulo, česen in timijan, da se zmehčajo. Medtem jurčke za 15 minut namočimo v vroči vodi, da se zmehčajo in nabreknejo. Nato jih odcedimo in vodo prihranimo. Jurčke grobo nasekljamo in jih skupaj z vodo dodamo zmehčani zelenjavi. Vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Paradižniku odstranimo semena, ga nasekljamo, nato pa vmešamo v juho in kuhamo 10 minut, da se začne mehčati. Prilijemo jušno osnovo in pustimo, da rahlo vre. Solimo in popramo.
Pripravimo poširana jajca. V kozici zavremo vodo, ji dodamo žlico kisa in temperaturo zmanjšamo, da voda komaj vre. Jajce ubijemo v skodelico in ga previdno spustimo v vodo. Rumenjak s pomočjo žlice pokrijemo z beljakom, da dobimo kroglo. Jajca kuhamo 3 do 4 minute, nato jih s penovko vzamemo iz vode.
Rezine kruha popražimo in natrgamo na koščke ter jih vmešamo v juho. Dodamo še peteršilj in juho razdelimo v 6 skodelic. Na vrh vsake skodelice položimo jajce, posujemo s timijanom in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Solata s piščancem in bezgovim prelivom
Solata, ki diši po zgodnjem poletju, zelo zdrava od vsega zelenega, in po zaslugi piške tudi krepka.
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.