Kaj boste skuhali danes?
Juha iz pečene muškatne buče
Juha iz pečene muškatne buče
Sestavine
- 70 g pancete v kockah
- 1 muškatna buča
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica bistrega medu
- 3 rožmarinove vejice
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 1,5 dl belega vina
- 1 dl sladke smetane
- sok 1 limone
- 25 g popraženih pinjol
- sol
- poper
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
- 70 g pancete v kockah
- 1 muškatna buča
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica bistrega medu
- 3 rožmarinove vejice
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 1,5 dl belega vina
- 1 dl sladke smetane
- sok 1 limone
- 25 g popraženih pinjol
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Panceto damo v ponev in jo hrustljavo popečemo. Bučo olupimo in narežemo na koščke, čebulo in česen pa nasekljamo. Bučo, čebulo in česen damo v velik pekač, dodamo med in rožmarin ter pečemo približno 30 minut, da se zelenjava speče, zmehča in zlato rjavo obarva. Ko so koščki buče opečeni na eni strani, jih obrnemo.
Pekač vzamemo iz pečice, odstranimo rožmarinove vejice in jih zavržemo. Zelenjavo damo skupaj z jušno osnovo, vinom, smetano in limonovim sokom v multipraktik. Solimo, popramo in zmiksamo, da dobimo gladko juho.
Juho prelijemo v veliko kozico in jo kuhamo še 5 minut. Nalijemo jo v jušne skodele in posipamo s praženimi pinjolami in panceto. Po želji juho postrežemo z malimi pitami s kozjim sirom.
Male pite s kozjim sirom in rožmarinom
Iz 400 g razvaljanega listnatega testa izrežemo 8 krogov premera 8 cm. Položimo jih na pekač in na sredini nekajkrat prepikamo z vilicami. Pečemo jih 10 minut pri 200 °C, nato jih vzamemo iz pečice.
150 g mehkega kozjega sira (v obliki debla) narežemo na 8 kolutov, jih položimo na kroge pečenega testa, obložimo s svežim rožmarinom in popramo. Postavimo v pečico za 10 do 15 minut, da se sir stopi, testo pa napihne in postane hrustljavo.