© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jelenov golaž s polento

Jelenov golaž s polento

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jelenov-golaz-s-polento_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 žlici moke za pomokanje
  • rožmarin za okras
  • poper
  • 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
  • 1 kg jelenovega mesa za golaž
  • 0,5 dl olja
  • zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
  • 2 dl suhega belega vina
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 700 g čebule

polenta

  • 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 l vode
  • 250 g koruznega zdroba
  • sol

Sestavine

  • 2 žlici moke za pomokanje
  • rožmarin za okras
  • poper
  • 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
  • 1 kg jelenovega mesa za golaž
  • 0,5 dl olja
  • zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
  • 2 dl suhega belega vina
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 700 g čebule

polenta

  • 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 l vode
  • 250 g koruznega zdroba
  • sol

Postopek

1

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čebulo na olju svetlo prepražimo, dodamo sladko papriko in meso, solimo in počasi dušimo. Po pol ure dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom, dodamo sesekljan česen in začimbe ter dušimo do mehkega. Po potrebi občasno dolijemo malo vode. Tekočino popolnoma izparimo, nato meso pomokamo in zalijemo z vodo ali divjačinsko osnovo. Kuhljamo še 20 minut in dodatno začinimo, če je potrebno.

2

Medtem skuhamo polento. Vodo zavremo, dodamo olje in sol, nato počasi dodajamo koruzni zdrob in s kuhalnico neprestano mešamo. Kuhamo vsaj še pol ure in ob tem ves čas mešamo, nato posodo odstavimo s štedilnika. (Če imamo instantno polento, pa bo kuhana že v nekaj minutah.) Okrogle modelčke z luknjo na sredi splaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se polenta strdi, nato jo zvrnemo na krožnike in v luknjo nadevamo golaž. Okrasimo z vejico rožmarina in postrežemo.

Model z luknjo

Za peko kolača savarin uporabljajo posebne modle, ki so lahko veliki ali majhni, porcijski. Če takega modla nimamo, lahko uporabimo model za šarkelj.

Priljubljeni recepti

Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom

Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena

Enostavno

Pohančki iz pečice s česnovo omako

Mini panirani piščančji zrezki

30 min
Enostavno

Špageti s sardinami

Špageti po mediteransko.

20 min
Enostavno

Paradižnikova solata s čebulo

Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.