Kaj boste skuhali danes?
Jelenov golaž s polento
Jelenov golaž s polento
Sestavine
- 1 kg jelenovega mesa za golaž
- 700 g čebule
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 2 stroka česna
- 2 dl suhega belega vina
- zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
- 0,5 dl olja
- 2 žlici moke za pomokanje
- 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
- poper
- rožmarin za okras
polenta
- sol
- 250 g koruznega zdroba
- 1 l vode
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1 kg jelenovega mesa za golaž
- 700 g čebule
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 2 stroka česna
- 2 dl suhega belega vina
- zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
- 0,5 dl olja
- 2 žlici moke za pomokanje
- 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
- poper
- rožmarin za okras
polenta
- sol
- 250 g koruznega zdroba
- 1 l vode
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čebulo na olju svetlo prepražimo, dodamo sladko papriko in meso, solimo in počasi dušimo. Po pol ure dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom, dodamo sesekljan česen in začimbe ter dušimo do mehkega. Po potrebi občasno dolijemo malo vode. Tekočino popolnoma izparimo, nato meso pomokamo in zalijemo z vodo ali divjačinsko osnovo. Kuhljamo še 20 minut in dodatno začinimo, če je potrebno.
Medtem skuhamo polento. Vodo zavremo, dodamo olje in sol, nato počasi dodajamo koruzni zdrob in s kuhalnico neprestano mešamo. Kuhamo vsaj še pol ure in ob tem ves čas mešamo, nato posodo odstavimo s štedilnika. (Če imamo instantno polento, pa bo kuhana že v nekaj minutah.) Okrogle modelčke z luknjo na sredi splaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se polenta strdi, nato jo zvrnemo na krožnike in v luknjo nadevamo golaž. Okrasimo z vejico rožmarina in postrežemo.
Nasvet
Savarin je kolač z luknjo na sredini, v katero nadevajo slaščičarsko kremo, ko je kolač pečen. Za peko savarina uporabljajo posebne modle, ki so lahko veliki ali majhni, porcijski. Če takega modla nimamo, lahko uporabimo model za šarkelj.