© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jelenov golaž s polento

Jelenov golaž s polento

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jelenov-golaz-s-polento_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 kg jelenovega mesa za golaž
  • 700 g čebule
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici mlete sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • 2 dl suhega belega vina
  • zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
  • 0,5 dl olja
  • 2 žlici moke za pomokanje
  • 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
  • poper
  • rožmarin za okras

polenta

  • sol
  • 250 g koruznega zdroba
  • 1 l vode
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 kg jelenovega mesa za golaž
  • 700 g čebule
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici mlete sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • 2 dl suhega belega vina
  • zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
  • 0,5 dl olja
  • 2 žlici moke za pomokanje
  • 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
  • poper
  • rožmarin za okras

polenta

  • sol
  • 250 g koruznega zdroba
  • 1 l vode
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*

Postopek

1

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čebulo na olju svetlo prepražimo, dodamo sladko papriko in meso, solimo in počasi dušimo. Po pol ure dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom, dodamo sesekljan česen in začimbe ter dušimo do mehkega. Po potrebi občasno dolijemo malo vode. Tekočino popolnoma izparimo, nato meso pomokamo in zalijemo z vodo ali divjačinsko osnovo. Kuhljamo še 20 minut in dodatno začinimo, če je potrebno.

2

Medtem skuhamo polento. Vodo zavremo, dodamo olje in sol, nato počasi dodajamo koruzni zdrob in s kuhalnico neprestano mešamo. Kuhamo vsaj še pol ure in ob tem ves čas mešamo, nato posodo odstavimo s štedilnika. (Če imamo instantno polento, pa bo kuhana že v nekaj minutah.) Okrogle modelčke z luknjo na sredi splaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se polenta strdi, nato jo zvrnemo na krožnike in v luknjo nadevamo golaž. Okrasimo z vejico rožmarina in postrežemo.

Nasvet

Savarin je kolač z luknjo na sredini, v katero nadevajo slaščičarsko kremo, ko je kolač pečen. Za peko savarina uporabljajo posebne modle, ki so lahko veliki ali majhni, porcijski. Če takega modla nimamo, lahko uporabimo model za šarkelj.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.