Kaj boste skuhali danes?
Jelenov golaž s polento
Jelenov golaž s polento
Sestavine
- 2 žlici moke za pomokanje
- rožmarin za okras
- poper
- 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
- 1 kg jelenovega mesa za golaž
- 0,5 dl olja
- zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
- 2 dl suhega belega vina
- 2 stroka česna
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 700 g čebule
polenta
- 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 l vode
- 250 g koruznega zdroba
- sol
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 žlici moke za pomokanje
- rožmarin za okras
- poper
- 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
- 1 kg jelenovega mesa za golaž
- 0,5 dl olja
- zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
- 2 dl suhega belega vina
- 2 stroka česna
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 700 g čebule
polenta
- 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 l vode
- 250 g koruznega zdroba
- sol
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čebulo na olju svetlo prepražimo, dodamo sladko papriko in meso, solimo in počasi dušimo. Po pol ure dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom, dodamo sesekljan česen in začimbe ter dušimo do mehkega. Po potrebi občasno dolijemo malo vode. Tekočino popolnoma izparimo, nato meso pomokamo in zalijemo z vodo ali divjačinsko osnovo. Kuhljamo še 20 minut in dodatno začinimo, če je potrebno.
Medtem skuhamo polento. Vodo zavremo, dodamo olje in sol, nato počasi dodajamo koruzni zdrob in s kuhalnico neprestano mešamo. Kuhamo vsaj še pol ure in ob tem ves čas mešamo, nato posodo odstavimo s štedilnika. (Če imamo instantno polento, pa bo kuhana že v nekaj minutah.) Okrogle modelčke z luknjo na sredi splaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se polenta strdi, nato jo zvrnemo na krožnike in v luknjo nadevamo golaž. Okrasimo z vejico rožmarina in postrežemo.
Model z luknjo
Za peko kolača savarin uporabljajo posebne modle, ki so lahko veliki ali majhni, porcijski. Če takega modla nimamo, lahko uporabimo model za šarkelj.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Paradižnikova solata s čebulo
Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara