
Čokoladno-pomarančni piškoti
Čokoladno-pomarančni piškoti

Sestavine
- 22 dag moke
- 10 dag zmehčanega masla
- 7,5 dag sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlici kakava v prahu
- 2,5 dag stopljene temne jedilne čokolade za okras
glazura
- 17 dag sladkorja v prahu
- 3 žlice pomarančnega soka

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 22 dag moke
- 10 dag zmehčanega masla
- 7,5 dag sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlici kakava v prahu
- 2,5 dag stopljene temne jedilne čokolade za okras
glazura
- 17 dag sladkorja v prahu
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Moko presejemo s kakavom v prahu in pecilnim praškom. V primerno veliki posodi penasto stepemo maslo in sladkor, nato pa vmešamo še jajce in mleko. Primešamo še moko s kakavom in pecilnim praškom ter zmešamo v mehko testo.
Oblikujemo ga v kroglo in pustimo pol ure počivati. Nato ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na 5 milimetrov debelo in z okroglim modelčkom izrežemo piškote. Z zadostnim razmikom jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko in na 160 °C pečemo približno 10 do 12 minut oziroma da postanejo zlato rjavi.
Pripravimo še glazuro tako, da sladkor v prahu zmešamo s toliko pomarančnega soka, da dobimo gosto tekočo maso. To preizkusimo tako, da v maso potopimo žlico, in če se masa lepi na hrbet žlice, je prave gostote. Piškote premažemo z glazuro in pustimo, da se strdi. Na koncu jih okrasimo še s čokoladno glazuro.