
Kaj boste skuhali danes?
Jagodni džem z džinom
Ta jagodni džem je razvajanje za odrasle, a če džin izpustite, se bodo z njim lahko sladkali tudi otroci.
Jagodni džem z džinom
Ta jagodni džem je razvajanje za odrasle, a če džin izpustite, se bodo z njim lahko sladkali tudi otroci.

Sestavine
- 1,3 kg jagod
- 300 g sladkorja
- 1 bio limona
- 1 vrečka želirnega sredstva 3 : 1
- 0,5 dl džina

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 1,3 kg jagod
- 300 g sladkorja
- 1 bio limona
- 1 vrečka želirnega sredstva 3 : 1
- 0,5 dl džina
Postopek
Majhen krožniček postavimo v zamrzovalnik. Od celotne količine sladkorja odvzamemo 2 žlici in ju zmešamo z želirnim sredstvom. Jagode na hitro splaknemo pod hladno tekočo vodo. Odstranimo jim peclje, jih s papirnato brisačo dobro popivnamo in narežemo na drobne koščke. Postopoma jim dodamo preostali sladkor. Neolupljeno limono narežemo na rezine, peške odstranimo in rezine dodamo k jagodam. Nekoliko jih stisnemo, da se del soka izcedi na jagode. Premešamo in pustimo stati približno 2 uri, da se jagode macerirajo in spustijo sok.
Jagode damo v globoko kozico, jim primešamo želirno sredstvo s sladkorjem in jih na zmernem ognju segrevamo, da zavrejo. Povečamo ogenj in kuhamo 5 minut, nato preverimo, ali je džem zadosti želiral. Na hladen krožniček kanemo malo džema, počakamo pol minute in s prstom potegnemo skozenj. Če džem spolzi nazaj v prazen prostor, kuhamo še 2 minuti in nato ponovimo postopek.
Džem odstavimo in z žlico odstranimo pene, če so se pojavile. Odstranimo limonove rezine in pustimo stati 5 minut. Primešamo džin, džem vlijemo v vroče sterilizirane kozarce in jih zapremo s sterilizirani pokrovčki. Kozarčke pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Brezalkoholna verzija
Džem lahko pripravimo tudi brez džina.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Velikonočne pince
Pince so slastni kruhki, ki jih ob veliki noči pripravljajo predvsem na Primorskem