Kaj boste skuhali danes?
Jagodni džem z džinom
Ta jagodni džem je razvajanje za odrasle, a če džin izpustite, se bodo z njim lahko sladkali tudi otroci.
Jagodni džem z džinom
Ta jagodni džem je razvajanje za odrasle, a če džin izpustite, se bodo z njim lahko sladkali tudi otroci.
Sestavine
- 1,3 kg jagod
- 300 g sladkorja
- 1 bio limona
- 1 vrečka želirnega sredstva 3 : 1
- 0,5 dl džina
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 1,3 kg jagod
- 300 g sladkorja
- 1 bio limona
- 1 vrečka želirnega sredstva 3 : 1
- 0,5 dl džina
Postopek
Majhen krožniček postavimo v zamrzovalnik. Od celotne količine sladkorja odvzamemo 2 žlici in ju zmešamo z želirnim sredstvom. Jagode na hitro splaknemo pod hladno tekočo vodo. Odstranimo jim peclje, jih s papirnato brisačo dobro popivnamo in narežemo na drobne koščke. Postopoma jim dodamo preostali sladkor. Neolupljeno limono narežemo na rezine, peške odstranimo in rezine dodamo k jagodam. Nekoliko jih stisnemo, da se del soka izcedi na jagode. Premešamo in pustimo stati približno 2 uri, da se jagode macerirajo in spustijo sok.
Jagode damo v globoko kozico, jim primešamo želirno sredstvo s sladkorjem in jih na zmernem ognju segrevamo, da zavrejo. Povečamo ogenj in kuhamo 5 minut, nato preverimo, ali je džem zadosti želiral. Na hladen krožniček kanemo malo džema, počakamo pol minute in s prstom potegnemo skozenj. Če džem spolzi nazaj v prazen prostor, kuhamo še 2 minuti in nato ponovimo postopek.
Džem odstavimo in z žlico odstranimo pene, če so se pojavile. Odstranimo limonove rezine in pustimo stati 5 minut. Primešamo džin, džem vlijemo v vroče sterilizirane kozarce in jih zapremo s sterilizirani pokrovčki. Kozarčke pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Brezalkoholna verzija
Džem lahko pripravimo tudi brez džina.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom