© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jagodna pita z lešniki in karamelno omako

Lešnikovo krhko testo, sladke rdeče jagode in kremast nadev - moraš jo imeti rad.

Jagodna pita z lešniki in karamelno omako

Lešnikovo krhko testo, sladke rdeče jagode in kremast nadev - moraš jo imeti rad.

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 6 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
strawberry hazelnut tart

Sestavine

krhko testo

  • 140 g moke
  • 50 g naribanih lešnikov
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 rumenjak

nadev

  • 250 g maskarponeja
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 450 g jagod

karamel

  • 100 g sladkorja
  • 0,5 dl smetane
  • 20 g masla
  • 80 g nasekljanih praženih lešnikov
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

krhko testo

  • 140 g moke
  • 50 g naribanih lešnikov
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 rumenjak

nadev

  • 250 g maskarponeja
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 450 g jagod

karamel

  • 100 g sladkorja
  • 0,5 dl smetane
  • 20 g masla
  • 80 g nasekljanih praženih lešnikov

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Moko in mlete lešnike damo v multipraktik in dodamo na koščke narezano maslo. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo sladkor in hitro premešamo. Dodamo rumenjak in žlico ali dve hladne vode in zmešamo v čvrsto testo.

2

Na rahlo pomokani delovni površini testo še na hitro pregnetemo in razvaljamo. Model za pito premera 24 cm obložimo s testom, odvečno testo odrežemo, nato model postavimo za 15 minut v hladilnik. Površino testa pokrijemo s papirjem za peko in obtežimo s fižolom (za slepo peko). Pečemo v pečici 15 minut, nato odstranimo fižol in papir in pečemo še 5 do 7 minut, da se testo zlato obarva.

3

Sladkor za karamel stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 2 žlici vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, da sladkor karamelizira. Vzamemo z ognja in previdno vmešamo maslo in smetano. Ko se omaka ohladi, jo prelijemo v drugo posodo in prihranimo.

4

Maskarpone zmešamo s sladkorjem v prahu in vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano. Jagode očistimo. Polovico jagod narežemo na četrtine in vmešamo v kremo. Ohlajeno krhko testo preložimo na servirni pladenj. Dve tretjini karamelne omake polijemo po testu, nato nanj nadevamo jagodno kremo.

5

Preostale jagode narežemo in z njimi obložimo površino jagodne pite. Pokapljamo s ostalo karamelno omako in potresemo z nasekljanimi praženimi lešniki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.