Kaj boste skuhali danes?
Jagnječje čufte s cvetačo in čičerko
Jagnječje čufte s cvetačo in čičerko
Bližnji vzhod diši kot tisoč in ena noč: jagnjetina, jajčevci, čičerka, granatna jabolka, limone, obilica česna, oljčno olje, tahini in omamne začimbe … Tokrat smo se odpravili v Libanon in pripravili čudovite meze, iz katerih smo sestavili cel obed! Zraven pa si lahko privoščite arak, janeževo žganje, ki je v Libanonu tradicionalna pijača.
Sestavine
omaka
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 pločevinki (400 g) sesekljanega paradižnika
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 8 dl vroče zelenjavne ali piščančje
- jušne osnove
- poper
- 1 majhna cvetača
- šopek koriandra za posip
čufte
- sol
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 500 g mlete jagnjetine
- 1 čebula
- šopek koriandra
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička dimljene paprike
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
omaka
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2 pločevinki (400 g) sesekljanega paradižnika
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 8 dl vroče zelenjavne ali piščančje
- jušne osnove
- poper
- 1 majhna cvetača
- šopek koriandra za posip
čufte
- sol
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 500 g mlete jagnjetine
- 1 čebula
- šopek koriandra
- ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička dimljene paprike
Postopek
Pripravimo omako. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in na njem pražimo sesekljano čebulo približno 10 minut, da se zmehča in rahlo karamelizira. Dodamo sesekljan česen in pražimo še minuto, nato primešamo paradižnik in koncentrat, solimo in popramo ter prilijemo 6 dl jušne osnove. Pokrijemo, pustimo, da zavre, nato nežno kuhamo na zelo majhnem ognju, medtem pa pripravimo čufte.
V veliki skledi zmešamo mleto jagnjetino, drobno sesekljano čebulo, drobno sesekljan koriander, kumin, papriko in odcejeno pretlačeno čičerko. Solimo, maso dobro pregnetemo z rokami, nato oblikujemo kroglice, velike kot žogica za golf. Bližnji vzhod diši kot tisoč in ena noč: jagnjetina, jajčevci, čičerka, granatna jabolka, limone, obilica česna, oljčno olje, tahini in omamne začimbe … Tokrat smo se odpravili v Libanon in pripravili čudovite meze, iz katerih smo sestavili cel obed! Zraven pa si lahko privoščite arak, janeževo žganje, ki je v Libanonu tradicionalna pijača.
Omako dobro premešamo. Na vrh zložimo čufte, nato dodamo na majhne cvetke razdeljeno cvetačo in čičerko. Vse skupaj potisnemo in potopimo v tekočino. Nežno kuhamo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da so čufte mehke. Po potrebi med kuhanjem dodamo preostalo jušno osnovo. Posujemo z lističi koriandra in ponudimo.
Nasvet
Za pravo pojedino jih postrežemo z naslednjimi dobrotami:
Priljubljeni recepti
Cheesecake tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik
Zelena omaka z jogurtom
Čas je za preizkušanje in pokušanje, kako neverjetno in učinkovito lahko z zelišči nadgradimo preproste sestavine in jedi!