© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mehiški riž za fiesto

Ravno prav pikanten riž, da nas prijetno pogreje

Mehiški riž za fiesto

Ravno prav pikanten riž, da nas prijetno pogreje

Čas priprave 40 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mehiški riž za fiesto

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 3 paprike najljubše barve
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička semen kumina ali ½ žličke
  • mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
  • ščep dimljene sladke mlete paprike
  • 350 g riža basmati
  • 6,5 dl vroče zelenjavne jušne osnove

ko postrežemo

  • drobno nasekljan koriander ali na kolobarčke narezana mlada čebulica
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 3 paprike najljubše barve
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička semen kumina ali ½ žličke
  • mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
  • ščep dimljene sladke mlete paprike
  • 350 g riža basmati
  • 6,5 dl vroče zelenjavne jušne osnove

ko postrežemo

  • drobno nasekljan koriander ali na kolobarčke narezana mlada čebulica

Postopek

1

Čebulo drobno nasekljamo, papriko očistimo in drobno narežemo, česen drobno sesekljamo ali stremo. V veliki kozici s pokrovko segrejemo olje, dodamo čebulo, papriko, česen in kumin ter nežno pražimo 8 do 10 minut, da se zelenjava zmehča in zlato rjavo obarva. Primešamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko ter pražimo še 1 minuto, nato primešamo riž.

2

Prilijemo jušno osnovo, pokrijemo s pokrovko in zavremo. Na hitro pomešamo, spet pokrijemo in postavimo na najmanjšo možno temperaturo. Nežno kuhamo 10 minut. Štedilnik ugasnemo in pokrito pustimo stati še 10 minut. Če bomo riž takoj ponudili, primešamo sesekljan koriander ali narezano mlado čebulico, drugače pa pustimo, da se riž ohladi in ga shranimo v hladilnik, tik pred postrežbo pa ga na hitro popražimo in na koncu primešamo koriander ali mlado čebulico.

Priljubljeni recepti

Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo

Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.

15 min
Enostavno

Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom

Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

1 h 10 min
Enostavno

Postrv v sirovem ovoju

Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.