
Humus z jagnjetino
Hummus B'lahmeh
Humus z jagnjetino
Hummus B'lahmeh

Klasična libanonska kombinacija kremastega humusa z aromatično jagnjetino in osvežilnimi semeni granatnega jabolka vas bo očarala!
Sestavine
humus
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- 3 žlice limonovega soka (in po potrebi še malo)
- 100 g suhe čičerke, namočene čez noč in skuhane, ali 200 g vložene
- 1 strok česna
- 3 majhne ledene kocke
- ščep mletega pimenta
jagnjetina
- sol
- 25 g masla
- 1 majhna čebula
- 1 žlica pinjol
- 2 stroka česna
- 85 g mlete jagnjetine
- 1 ½ žličke melase iz granatnega jabolka
- ščep pimenta
- semena granatnega jabolka
- metini listi
- oljčno olje
- poper

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
humus
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- 3 žlice limonovega soka (in po potrebi še malo)
- 100 g suhe čičerke, namočene čez noč in skuhane, ali 200 g vložene
- 1 strok česna
- 3 majhne ledene kocke
- ščep mletega pimenta
jagnjetina
- sol
- 25 g masla
- 1 majhna čebula
- 1 žlica pinjol
- 2 stroka česna
- 85 g mlete jagnjetine
- 1 ½ žličke melase iz granatnega jabolka
- ščep pimenta
- semena granatnega jabolka
- metini listi
- oljčno olje
- poper
Postopek
Najprej pripravimo humus: tahini, limonov sok in 1 žlico vode damo v skledo in zmešamo. Kuhano čičerko odcedimo in kožice ločimo tako, da zrna večkrat speremo s hladno tekočo vodo, nato jih prelijemo z vodo, podrgnemo med rokami, kožice odstranimo in zavržemo.
Čičerko in drobno nasekljan česen damo v multipraktik ter 30 sekund miksamo. Priložimo eno ledeno kocko in ponovno zmiksamo. Postopek ponovimo še s preostalima dvema ledenima kockama, da dobimo gladko pasto.
Pasto zmešamo s tahinijevo mešanico in miksamo, da je pire dobro zmešan. Dodamo piment, solimo in miksamo še približno eno minuto. Če je humus pregost, dodamo še malo limonovega soka ali malo vode, a pazimo, da ne razredčimo okusa. Humus preložimo v servirno skledico, pokrijemo in postavimo na stran.
Pripravimo jagnjetino. V kozici z debelim dnom na srednji temperaturi stopimo maslo, dodamo nasekljano čebulo in pražimo 4 do 5 minut, da se čebula zmehča. Vmešamo pinjole in pražimo še 2 minuti.
Dodamo nasekljan česen, dobro premešamo in pražimo 1 minuto, da se sprosti aroma. Vmešamo meso in ga pražimo 3 do 4 minute, da se rjavo zapeče, nato meso prelijemo z melaso ter vmešamo piment, sol in poper.
Na sredini humusa naredimo jamico in vanjo z žlico nadevamo vroče meso in njegove sokove. Posipamo ga s semeni granatnega jabolka in nasekljanimi metinimi listki ter postrežemo s ploskim kruhom.